Ziua Morților sau Luminația – Tradiții și Superstiții de 1 Noiembrie
01.11.2024

1 noiembrie, cunoscută și ca Ziua Morților, Ziua Tuturor Sfinților sau Luminația, este o zi specială de comemorare a celor trecuți în neființă. Aceasta sărbătoare, regăsită în tradiția Bisericii Romano-Catolice, a fost preluată și de alte confesiuni creștine, cum ar fi ortodocșii, luteranii, calvinii și unitarienii.


Tradiții și Rituri de Luminație

Conform tradiției populare, în noaptea de 1 noiembrie, porțile dintre lumea celor vii și a celor morți se deschid, iar sufletele celor plecați se întorc printre cei dragi. Cu acest prilej, credincioșii merg la cimitir, unde curăță și împodobesc mormintele cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit de-a lungul vieții.

În anumite regiuni, precum Banat, Transilvania și Maramureș, 1 noiembrie este dedicată Zilei Tuturor Sfinților, iar pe 2 noiembrie se face pomenirea celor răposați.


Superstiții și Credințe Populare

Sărbătoarea Luminației a dezvoltat în timp diverse tradiții și superstiții, precum:

  • Credincioșii nu trebuie să muncească și să spele haine în ziua sărbătorii, considerându-se că aceasta ar tulbura liniștea sufletelor.
  • La mormântul celor răposați nu trebuie să vină persoane cu care aceștia au fost certați în timpul vieții, ca semn de respect.
  • Cei rămași în viață nu trebuie să fie supărați sau să se plângă, întrucât se crede că celor plecați le-ar fi dureros să-i vadă pe cei dragi suferind.

Prin aceste gesturi de amintire și respect, Ziua Morților reunește în fiecare an familii și comunități, onorând memoria celor care au trecut în neființă.