Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
15.03.2021

În fiecare an, pe data de 15 martie este sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, zi care marchează începutul Revoluției din 1848, în urma căreia locuitorii Ungariei, care era parte a Imperiului Hapsburgic, au obținut libertăți politice și egalitate socială.

Evenimentul istoric este marcat atât în Ungaria, cât şi în comunităţi de maghari din diaspora.

Traditionalele evenimente au lipsit anul acesta datorita pandemiei dar liderii UDMR au marcat sarbatoarea prin mesaje. Farago Peter a scris astazi pe Facebook citam:

''15 martie anul acesta este despre a o lua de la capăt și libertate. Astăzi nu vedem încă sfârșitul epidemiei, în multe feluri, nu trebuie să renunțăm la încredere. In urmatoarele luni, sa nu uitam de cei mai vulnerabili, care au nevoie de ingrijire, pe care ii putem ajuta cu un magazin alimentar, intr-o vorba buna. Fiecare gest atent poate salva vieți, plasarea în viața de zi cu zi. Să rămânem curajoși, să acționăm responsabil!''

Începând din anul 1991, Ungaria are trei sărbători naționale: pe data de 20 august este sărbătorită Ziua Națională – sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei; Ziua maghiarilor de Pretutindeni, astăzi, 15 martie, și Revoluția din 1956, comemorată pe data de 23 octombrie.