Ziua internațională a stângacilor
13.08.2020

13 august este cunoscuta pe plan mondial ca si Ziua internaţională a stângacilor, un prilej numai bun de a face cunoscute nevoile şi cerinţele acestora

Până în prezent nu exista o explicaţie ştiinţifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, unele teorii susţinând că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi şi nu de genele moştenite de la părinţi.

Doar aproximativ 11% dintre oamenii din întreaga lume se folosesc prioritar de mana stanga. Partajarea dintre oamenii stângaci şi cei dreptaci a rămas în jur de 90%, în favoarea dreptacilor, mai mult de 5.000 de ani. Dacă luăm în considerare estimarea actuală puţin mai mare a stângacilor ar însemna că aproximativ 700 de milioane de oameni sunt stângaci în intreaga lume.

În trecut existau o serie de superstiţii în legătură cu stângacii: se presupunea că spiritele rele se furişează peste umărul stâng şi se arunca sare peste acest umăr pentru a le îndepărta.

Între cei mai cunoscuţi stângaci se află: Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collins, Paul McCartney, Hugh Jackman, Ricky Martin, Nicole Kidman, Demi Moore, Tom Cruise, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, Barack Obama si Justin Bieber.