Vizită cu ocazia inaugurării ”Centrului Romania-China de Medicină Tradițională Chineză”
13.12.2019

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a primit astăzi vizita unei delegații din Republica Populară Chineză, sosită la Arad pentru inaugurarea primului centru de medicină tradițională chineză din România. Din delegația condusă de doamna Sun Qiuhua – Președintele Universității Medicale Chineze Zhejiang a făcut parte și Zhang Jian, Consilier al Ambasadei Chinei la București, aceștia fiind însoțiți din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad de către Prof. univ. dr. Anca Hermenean, Vice-Rector UVVG.

„Din 2016, de când am preluat mandatul de președinte al Consilului Județean, am văzut ca o prioritate dezvoltarea sistemului de sănătate din Județul Arad. În colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, partenerii noștri tradiționali în acest demers, am căutat în anii care au trecut, și o facem în continuare, să îmbunătățim și să diversificăm serviciile pe care le punem la dispoziția cetățenilor județului. În aceste demersuri intră și deschiderea unui centru pentru medicină tradițională chineză la Arad, obiectiv pe care iată, îl îndeplinim astăzi!”, a declarat Iustin Cionca, președinte al Consiliului Județean Arad. 

Conducerea Consiliului Județean Arad s-a arătat interesată de medicina tradițională chineză încă din urmă cu trei ani, atunci când președintele Iustin Cionca a vizitat în cadrul unei delegații în China, 4 spitale și clinici în care era practicată această ramură a medicinii orientale. 

Începând cu 2017, în Arad a fost deschis la inițiativa Universității de Vest „Vasile Goldiș” un centru de medicină tradițională chineză care a permis studenților Universității din Arad să participe la specializări medicale, precum studenților chinezi ai Universității de Medicina Traditională Zejiang să ia parte schimburi de experiență  în cadrul a 3 ediții Summer Camp. În aceste stagii de mobilitate, studenții români au fost familiarizați cu practicile de medicină tradițională chineză, respectiv studenții chinezi cu practicile de recuperare medicală și medicină alternativă practicate în România.