Visurile copilăriei!
07.10.2020

Locuiesc de 4 luni într-un grajd părăsit, în cartierul Gai, în două încăperi mici şi întunecate, fără curent elecric, apă şi toaletă. Într-o cameră de 9 metri pătraţi au 3 paturi în care dorm toţi, cu mic cu mare, iar în cealaltă gătesc la un aragaz cu butelie primit în dar. Vântul şuieră pe lângă geamurile neizolate corespunzător. Vorbim despre o mamă cu şase copii, cu vârste cuprinse între 3 săptămâni şi 14 ani. În afară de mezinul familiei toţi merg la grădiniţă şi la şcoală. Folosesc cele două mese pe care le au cu rândul pentru a-şi face temele şi până la lăsarea întunericului. Iar locul lor de joacă este chiar grajdul dezafectat, unde zuburdă pe locul, unde odinioară erau crescuţi cai de rasă. Alături de porumbeii care şi-au făcut cuib în staule, copiii visează la hăinuţe şi jucării frumoase, la căldură şi lumină. O ascultă pe mama lor, sunt cuminţi şi obişnuiţi cu puţin. Femeia de 30 de ani se descurcă greu, însă nu se plânge.
În urmă cu câteva luni, în timp ce căuta un câine în zona grajdurilor pe care dorea să îl salveze şi să il ducă la adăpostul său, Iasmina Moţ a dat peste copilaşii care se hârjoneau în zonă. Impresionată de situaţia lor, Iasmina îi ajută cu tot ce poate.
Familia Varga este pe lista de priorităţi a Primăriei pentru obţinerea unei locuinţe sociale. Nu se ştie când o va primi, până atunci, însă, vine iarna. O casă disponibilă pe perioada sezonului rece ar rezolva, măcar, temporar, situaţia dificilă a familiei.