Vaccinul Pfizer, testat pe femei însărcinate
19.02.2021

Vaccinul anti COVID de la Pfizer va fi testat pe femei insarcinate.
4.000 de femei însărcinate sănătoase din nouă țări s-au oferit să participe la un studiu privind siguranța și eficacitatea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

La studiu vor participa femei cu vârsta peste 18 ani din SUA, Canada, Argentina, Brazilia, Chile, Mozambic, Africa de Sud, Marea Britanie și Spania. Acestea vor primi vaccinul în timpul săptămânilor 24-34, primind două doze la 21 de zile distanță. La scurt timp după naștere, participantele care au primit placebo în textul clinic vor avea oportunitatea să primească vaccinul, în timp ce rămân parte a studiului.

Săptămâna trecută, Institutele naționale americane ale Sănătății au făcut apel pentru o mai mare includere a femeilor însărcinate și a celor care se află în perioada de lactație în cercetarea privind vaccinurile anti-Covid. Bioeticieni, experți în vaccinuri și sănătatea viitoarelor mame solicită de mai mulți ani ca femeile însărcinate să fie incluse în testele inițiale ale vaccinurilor împotriva pandemiei.
Cu toate acestea, femeile însărcinate au fost excluse din marile teste clinice americane folosite pentru a obține autorizarea de folosire de urgență a vaccinurilor anti-Covid.

Producătorii de medicamente au spus că trebuie mai întâi să se asigure că vaccinurile sunt sigure și eficiente în general. În SUA, agențiile de reglementare au cerut producătorilor să conducă studii de siguranță la animale gestante înainte ca vaccinurile să fie testate pe femei însărcinate pentru a fi siguri că nu dăunează fătului sau conduc la avorturi.
Companiile au spus că studiile au relevat că nu sunt riscuri.