Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a pus la dispoziţie un laborator de informatică dotat cu 30 de calculatoare.
De peste trei decenii, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este implicată activ în viaţa comunităţii, acţiunile de voluntariat fiind susţinute de dna prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, încă de pe vremea când era studentă.
În plin val Omicron al pandemiei de COVID-19, universitatea arădeană a venit în sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi a pus la dispoziţie un laborator de informatică dotat cu 30 de calculatoare, unde studenţi-voluntari ajută la efectuarea anchetelor epidemiologice şi la emiterea deciziilor de carantinare.
Suprasolicitaţi, în contextul numărului mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, reprezentanţii DSP Arad fac eforturi pentru introducerea datelor în sistem. Iar fără ajutorul studenţilor-voluntari şi implicarea UVVG, prin punerea la dispoziţie a laboratorului de informatică, misiunea acestora ar fi fost imposibilă. În fiecare zi, de la ora 8 la 16, studenţii-voluntari introduc datele arădenilor confirmaţi cu COVID-19, dar şi ale contacţilor, în sistemul informatic, sub atenta supraveghere a reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Diana Abrudan şi asistent medical Gina Contraş.
„Cu cât procesăm mai multe date, cu atât mai repede vor ajunge la medicii de familie. Chiar dacă termenul legal de emitere a acestora este de 30 de zile, noi ne dorim să scurtăm timpii de aşteptare şi, implicit, rezultatele buletinelor să ajungă la pacienţi. Dorim să mulţumim tuturor voluntarilor pentru implicare, chiar dacă pentru majoritatea reprezintă un efort în plus, fiind prinşi şi în sesiunea de examene”, a spus Horea Timiş, directorul DSP Arad.
Coordonatoarea campaniilor de voluntariat din cadrul UVVG, Casiana Maria Gui, student anul 6, Medicină Generală, ne-a vorbit despre stilul de viaţă numit voluntariat: „Pentru mine voluntariatul este un stil de viață, iar pandemia a făcut ca acesta sa devină o misiune. Churchill afirma faptul că oamenii își câștigă existența prin ceea ce obțin, dar își creează o viață prin ceea ce dăruiesc. Știu că dacă vom dărui bunătate, vom crește ca societate, dar și ca indivizi. Nu pot decât sa fiu mândră de toți colegii din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldis” din Arad și nu numai, care au acceptat în nenumărate rânduri să ia parte la acțiunile de voluntariat din județul nostru și să crească alături de noi. Împreună cu dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publica Arad și prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, am reușit să unim tinerii şi echipele de profesioniști pentru a sprijini comunitatea pe toată perioada pandemiei. Forța constă în unitate şi solidaritate, iar voluntarii arădeni au dat dovada de o forță extraordinară. Le mulțumesc!”
La rândul său, d-na prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a punctat: „Le mulţumesc studenţilor noştri pentru implicarea activă şi asumată încă din primele zile de pandemie. Apreciez devotamentul şi consecvenţa studenţilor-voluntari, ajutorul lor fiind atât de necesar în folosul comunității arădene. Universitatea noastră a răspuns prompt de fiecare dată şi o va face şi pe viitor, crezul nostru fiind acela de a fi parte integrantă în viaţa oraşului”.