UPU în urgenţă
11.11.2020

Este timpul faptei, al unităţii şi toleranţei… sunt cuvintele unui îndrăgit medic pediatru din Arad în contextul vremurilor de azi. În aceste zile, în care, spitalele sunt arhipline, în care îşi fac din ce în ce mai mult simţită prezenţa promotorii miscării anti-mască şi a teoriilor conspiraţioniste iar lipsa de solidaritate şi responsabilitate se înteţeşte tot mai mult.
O echipă a televiziunii Arad, a trecut de porţile unităţii de primire urgenţă, în vremuri în care medicii fac cu greu faţă solicitărilor pacienţilor şi a numărului mare de arădeni în nevoia de îngrijiri medicale.

Conform procedurilor în vigoare, fiecare persoană care se prezintă la Unitatea Primire Urgențe, trece inițial printr-un triaj epidemiologic efectuat de personalul medical din urgențe – în structura modulară din curtea spitalului.
Pacienții care vin cu simptome specifice infectării cu virusul SARS CoV-2, după efectuarea triajului sunt direcționați în zona „roșie” a Unității Primire Urgențe. Aici, medicii efectuează investigațiile medicale generale precum și cele specifice simptomelor prezentate de pacient. Până la sosirea rezultatului testului RT-PCR pentru depistarea virusului SARS CoV-2, pacienții care necesită internare sunt transferați pe secțiile pentru suspecți iar în cazul în care, în acestea, nu sunt paturi disponibile rămân în UPU. După sosirea rezultatului, dacă acesta este pozitiv, pacienții sunt transferați în secțiile COVID-19, în funcție de locurile disponibile.
Munca medicilor arădeni, se intensifică de la o zi la alta, lupta împotriva virusului devine tot mai grea, iar de multe ori, nepăsarea cetăţenilor aruncă sistemul medical în criză. O criză care ne afectează deopotrivă pe noi, toţi.
Sunt cazuri în care pacienții rămân în urgențe până a doua zi, deoarece se așteaptă ca alți pacienți să se externeze pentru a-i putea interna pe ceilalți.
Este greu atât pentru personalul medical care se confruntă cu un număr crescut de cazuri, dar și pentru pacienții care trebuie să rămână mai mult în urgențe.
În medie, 150 de persoane care necesită îngrijiri medicale se prezintă zilnic în Unitatea Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. În urma evaluării medicale, efectuată de către medicii și asistentele din urgență, în medie, 50 de persoane, pe zi, necesită spitalizare pe diferite secții ale spitalului.