UPDATE PREFECTURĂ: Câteva măsuri de prevenție legate de Coronavirus în județul Arad
23.02.2020

COMUNICAT PREFECTURĂ: Măsuri preventive în contextul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19  în câteva localități din Italia. 

Pefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian, a convocat în această seară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea implementării măsurilor preventive necesare în contextul apariției cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19  în câteva localități din Italia. Alături de membrii Comitetului, la ședință au participat primarii localităților de frontieră din Județul Arad, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad,  doamna prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, Consulul onorific al Italiei la Arad, domnul Roberto Sperandio,  precum și directorul general al Poliției Locale Arad, domnul Adrian Toma. 

Ținând cont de specificul Aradului ca județ de frontieră,  de numărul însemnat de cetățeni italieni care desfășoară diferite activități în județul  Arad și  luând în considerare  câteva aspecte apărute în mass-media în cursul zilei de duminică, în urma ședinței de astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât următoarele:

• Cetățenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza Județului Arad din zonele afectate, vor completa un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinație;

• Se va asigura permanență în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad; 

• S-au identificat anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină;

• Se va restricționa accesul vizitatorilor în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad; 

• Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educației și Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităților didactice și modificarea structurii anului universitar. Pentru orice situație de urgență a studenților, universitatea pune la dispoziție un număr de telefon Help Desk UVVG 0748988884.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență că, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite izolare într-un centru de carantină.

Biroul de presă al Prefecturii Arad

ȘTIRE INIȚIALĂ: În urma unor decizii interne şi de a restricţiona accesul în unitatea medicală, Spitalul Județean Arad intră în carantină preventiv din cauza suspiciunilor de coronavirus.

Decizia luată are legătură cu aterizarea unei aeronave în această dimineaţă pe Aeroportul din Timişoara, la bordul căreia se aflau mai mulţi cetăţeni români, care se întorceau din zonele afectate ale Peninsulei Italice. Pasagerii zborului din Bergamo au fost verificaţi de Direcţia de Sănătate Publică.

Pe viitor, tabăra de la Căsoaia ar putea fi un centru de carantină, pentru cetăţenii care se întorc din zonele afectate de coronavirus.

Deasemenea, este alertă maximă şi la Vama Nădlac, unde, din informaţiile primite s-a stabilit program de permanenţă cu câte un epidemiolog.

În această seară  va avea loc o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență Arad, în care se vor discuta măsurile ce se impun pentru a preveni apariția unui focar de coronavirus în municipiul nostru.

Virusul letal a făcut deja ravagii în Italia: peste 130 de îmbolnăviri confirmate și două decese.