Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad implicată în acţiuni sub genericul „Luna Culturii la UVVG”
18.01.2022

Pentru al 11-lea an consecutiv, de când în România se sărbătoreşte, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se implică într-o serie de acţiuni culturale de înaltă ţinută, cu scopul de a promova cultura şi arta naţională, grupate sub genericul „Luna culturii la UVVG”. Iar din anul 2016, la implinirea a 150 de ani de la publicarea primei poezii a lui Mihai Eminescu în revista „Familia” de la Oradea, la iniţiativa rectorului fondator, regretatul profesor Aurel Ardelean, s-a decis extinderea intervalului de manifestări culturale de excepție de la Ziua Culturii la Luna Culturii, adică de la ziua lui Eminescu (15 ianuarie), până la ziua în care Vasile Goldiș a trecut spre cele sfinte (10 februarie). Şi tot la iniţiativa prof. Aurel Ardelean, s-au instituit, prin hotărârea Senatului UVVG, Premiile Literare „Mihai Eminescu” și „Ioan Slavici”, pentru a se susţine excelența în cultură. Premiile sunt cu atât mai valoroase cu cât personalitățile care le-au acceptat reprezintă sau au reprezentat vârfuri recunoscute nu numai în plan național, dar și în plan internaţional. Să amintim numele academicianului Eugen Simion – fost președinte al Academiei Române – căruia i s-a decernat Premiul „Mihai Eminescu”, pentru remarcabila reușită de a publica integral opera marelui Om de cultură sau Baruțu T. Arghezi, care a primit Premiul „Ioan Slavici”, pentru întreaga activitate literară personală, dar și cea de punere în valoare a operei ilustrului său tată, Tudor Arghezi.

Şi în acest an, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a pregătit o serie de manifestări prilejuite de „Luna Culturii la UVVG”. Cea dintâi a avut loc pe 14 ianuarie, în parteneriat cu Televiziunea Arad: „Mihai Eminescu – Evocare”, un portret cinematografic pe textele lui Vasile Goldiș. Urmează alte manifestări, dintre care amintim: expoziţia de fotografie artistică: „Mihai Eminescu şi Ioan Slavici – titani ai culturii universale”, autor Virgil Jireghie; Evocare cinematografică pe baza textelor lui Vasile Goldiș și exponatelor Complexului Muzeal Arad - „Unirea Principatelor, preambul al Marii Uniri” (24 ianuarie); Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (27 ianuarie); Portret cinematografic Vasile Goldiș la 88 de ani de la trecerea în eternitate - „Vocația europeană a lui Vasile Goldiș în viziunea lui Aurel Ardelean” (10 februarie); Acordarea Premiilor „Mihai Eminescu” şi „Ioan Slavici” pentru Jurnalism.

„Suntem onoraţi să continuăm tradiţia acestor premii, iniţiate de regretatul Preşedinte al UVVG, prof. Aurel Ardelean, care reflectă deschiderea Universităţii noastre către comunitatea arădeană. Ne propunem să aducem în fața opiniei publice naționale și internaționale, aspecte interesante, unele chiar inedite, despre valorile culturii noastre: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş şi Aurel Ardelean. Vă invităm să ne fiţi alături la Luna Culturii la UVVG” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.