Mai multe asociaţii de suporteri de fotbal din România au înaintat o scrisoare deschisă către Guvernul României, în care au adresat rugămintea de a reflecta asupra posibilității ca partidele de fotbal din România să se desfășoare cu public.
Reprezentanţii asociaţiilor au declarat că meciurile de fotbal se desfășoară în aer liber, pe stadion, iar distanțarea se poate respecta mult mai ușor prin permiterea, la început, a unui număr limitat de persoane.
"O capacitate de 10-20% dintr-un stadion credem că e ceva mai mult rezonabil pentru distanţare socială.
Să nu uităm că sprijinul suporterilor, dincolo de sprijinul suporterilor pe stadion, aduce şi un sprijin financiar cluburilor, care în perioada aceasta au fost greu încercate. Vorbim aici şi de testele obligatorii COVID care se ridică în jurul unei sume de 10.000 de euro pe lună. Mi-e frică că o să vedem echipe care nu o să mai poată să plătească această sumă, drept urmare o să vedem şi falimente. Permiterea unui număr limitat de spectatori ar aduce şi un sprijin pe parte financiară.
Noi nu înţegem de ce s-a aşteptat atât de mult pentru stadioane. Adică, ca şi cum ar fi un sistem incontrolabil, ceva ieşit din comun.
Cum am zis, pe un stadion de 10000-20000 de spectatori, să asiste un număr de 1000-2000 de oameni, distanţarea socială se poate face mult mai bine decât de pe terasele de la mare sau din centrul Bucureştiului, spre exemplu." a declarat pentru TV Arad, Dan Proca, preşedinte Asociaţiei Suporter Club UTA.
Prezent joi la Arad, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuț Stroe, a declarat, într-o conferință de presă, că prezenţa spectatorilor pe stadioanele va depinde de situaţia epidemiologică.
Totodată, acesta a mai spus că se are-n vedere un scenariu pe care l-ar putea aplica dacă cifrele epidemiologice vor fi în descrestere.
"Scrisoare deschisă către Guvernul României,
În atenția Guvernului României,
Suporterii de fotbal din România vă adresează rugămintea de a reflecta asupra posibilității ca partidele de fotbal din România să se desfășoare cu public, bineînțeles, într-un mod de organizare adaptat la pandemia de COVID-19.
Fotbalul se joacă pentru suporteri, jucătorii intră pe teren pentru fani și nimeni nu-și dorește să evolueze pe stadioane goale. Acum, odată cu acest nou set de măsuri, deschiderea spațiilor culturale și a restaurantelor, credem că și întoarcerea pe stadioane ar trebui luată în considerare și, cu sprijinul tuturor factorilor implicați, incluzând aici suporterii, ar putea deveni posibilă.
Pentru suporteri, peluza este o familie și întotdeauna vom fi apropiați, însă având în vedere contextul pandemic, pentru siguranța tuturor participanților și a celor apropiați, vom face tot posibilul să respectăm normele de distanțare fizică.
În acest sens, vă aducem în atenție câteva aspecte de luat în calcul, care ar putea ajuta, deopotrivă, la conturarea unui mediu sigur pentru spectatori, cât și la continuarea susținerii sportului românesc, îndeosebi având în vedere investițiile importante în construirea unor stadioane, care rămân goale, spre părerea de rău a suporterilor. Așadar, vă rugăm să aveți în vedere următoarele idei:
- Meciurile de fotbal se desfășoară în aer liber, pe stadion, iar distanțarea se poate respecta ușor prin permiterea, la început, a unui număr limitat de persoane;
- Accesul la meciuri s-ar putea face în siguranță, respectând câteva condiții generale acestor vremuri: purtarea măștii de protecție, măsurarea temperaturii individuale la intrarea în arenă; atât intrarea, cât și ieșirea să se producă treptat, nu în aglomerație;
- UEFA a decis ca disputarea Supercupei Europei, care va avea loc în Budapesta, să se joace cu spectatori, dând un exemplu că lucrurile revin, treptat, către normalul pe care îl știam cu toții.
- În țări precum Franța, Polonia, Rusia, Suedia, Grecia, Ungaria, Bulgaria se permite deja disputarea meciurilor cu asistență în tribune, în vreme ce Spania și Germania se pregătesc de această revenire.
Suntem pe deplin conștienți de perioada delicată în care încă ne aflăm, însă credem, în aceeași măsură, că viața ar trebui să își reia cursul, în condițiile adaptate pandemiei și că sportul are nevoie de susținerea financiară și morală a iubitorilor acestuia.
Cu respect,
Suporter Club UTA, Ultras Arad,Asociația Steliștilor 1947, Sud Steaua Peluza Nord Rapid, Camarazii, Peluza Sud Craiova, Peluza Sud Timișoara, Asociația Nodul Petrolist, Peluza Latină, Grupul Ploiești România, Asociația Suporterilor Corviniști, Peluza Nord Hunedoara, Guardia Ultra Reșița, Ultras Galați, Peluza Marină Farul Constanța, Nord Sibiu, Asociația D’acii Sibiu, Peluza Vișinie Cluj Napoca, A.I.S.C.P., Commando Mediensis, Peluza Nord Iasi, Peluza Nord Pitești, Liga Suporterilor Stegari, SR Brașov, Asociația Voluntarilor Olimpiști din Satu Mare, Commando Bulldogs Baia Mare"
Sursa foto: Ultras Arad