Ungaria permite călătoria spre și dinspre aeroportul din Budapesta
21.05.2020

Joi la ora 6 dimineaţa au fost deschise toate punctele de trecere a frontierei româno-ungare care erau în funcţiune înaintea stării de urgenţă - a declarat colaboratorul centrului de permanenţă al corpului operaţional din Ungaria responsabil pentru protecţia împotriva epidemiei de coronavirus, cu ocazia conferinţei de presă online de joi.

Locotenentul-colonel de poliţie Róbert Kiss a spus: participanţii la traficul de tranzit înspre şi dinspre Europa de Vest pot trece frontiera la punctele de trecere Csanádpalota-Nădlac II, Nagylak-Nădlac I şi Ártánd-Borş. Punctul de trecere a frontierei Csanádpalota-Nădlac II poate fi traversată cu autobuze, cel de la Nagylak-Nădlac I, cu autoturisme, iar punctul de trecere Ártánd-Borş poate fi utilizat de toate tipurile de autovehicule.

El a subliniat că pot trece frontiera şi vor fi scutiţi de izolarea la domiciliu cetăţenii români care iau avionul de la aeroportul internaţional "Liszt Ferenc", sau avionul lor aterizează la acest aeroport şi de aici se duc spre casă. În acelaşi timp ei sunt obligaţi să respecte anumite reguli - a atras atenţia vorbitorul. Autobuzele şi microbuzele care îi transportă pot opri doar la locurile de odihnă şi staţiile de benzină desemnate, conducătorii autovehiculelor care transportă pasageri la aeroport trebuie să părăsească teritoriul Ungariei în cel mult 24 de ore, prin punctul de trecere a frontierei pe care au intrat în ţară, iar pasagerii autobuzelor de tranzit trebuie să părăsească teritoriul ungar în timpul cel mai scurt posibil, pe traseul care le-a fost desemnat - a spus Róbert Kiss.

El a adăugat: intrarea în ţară a pasagerilor de tranzit este condiţionată şi de supunerea lor la examenul medical, să nu arate semne suspecte de contaminare cu coronavirus, conducătorii microbuzelor să ateste cu foaia de parcurs că transportul are ca destinaţie aeroportul, iar pasagerii să dovedească existenţa biletului de avion valabil şi că intrarea lor în ţara de destinaţie este asigurată.

Lt. col. Kiss a reamintit că guvernul Ungariei este în contact permanent cu ţările vecine despre deschiderea altor puncte de trecere a frontierei şi despre revocarea restricţiilor. El a evocat ca exemplu faptul că, peste câteva zile, frontiera dintre Ungaria şi Austria va putea fi traversată de cetăţenii celor două ţări, în cazul în care pot dovedi cu o adeverinţă eliberată în limbile germană, maghiară sau engleză, cu cel mult patru zile în urmă, că nu sunt purtători de coronavirus.

Sursa: MTI