Trei jandarmi arădeni au fost distinşi de ministrul Afacerilor Interne
02.12.2019

Trei jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au fost distinşi de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, cu Emblema de Onoare a MAI pentru servicii și fapte deosebite, iar alți doi au fost avansați în gradul militar următor, în mod excepţional.

Plutonierul adjutant Daniel-Laurenţiu Monoranu, participând la stingerea unui incendiu, în calitate de pompier voluntar la Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență din comuna Livada, a fost impresionat de situaţia membrilor unei familii rămaşi peste iarnă fără casă și le-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit și pe o perioadă nedeterminată, o locuinţă pe care o deţine familia sa.

De asemenea, plutonierul adjutant șef Gabriel Bărbulescu şi plutonierul major Radu Alexandru Vălean au fost onorați cu aceeaşi distincţie pentru că au participat la acţiunea de salvare a unei femei din apele reci ale râului Mureș.

Plutonierul major Călin-Andrei Scorţar şi plutonierul major Cristian Năstase au fost avansaţi în gradul militar următor, în mod excepţional, pentru fapte de eroism.
Cei doi jandarmi au ignorat pericolul și s-au aruncat în apele reci ale râului Mureş pentru a salva o viață.

După ce au scos victima la mal, jandarmii i-au acordat primul ajutor şi au efectuat manevrele de resuscitare până la sosirea echipajelor de pompieri și ambulanță.

Intervenția celor patru jandarmi eroi a fost una deosebit de periculoasă, având în vedere temperatura scăzută a apei, curenții puternici din acea zonă și condițiile atmosferice nefavorabile.

Cei cinci jandarmi care au făcut cinste armei lor prin acte de bravura și eroism, au fost prezenți la ceremonia solemnă organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, în prezența doamnei subprefect Olimpia Popa.

În cadrul acestei ceremonii, un ofițer și patru subofițeri au fost înaintați în gradul militar următor, înainte de termen, pentru merite deosebite.
De asemenea, comanda unității i-a prezentat pe cei 11 subofițeri jandarmi, absolvenți ai școlilor militare de învățământ ale Jandarmeriei Române și care au fost repartizați să-și desfășoare activitatea la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad.