Tratamentele continuă și în pandemie
10.08.2020

Situația pacienților cu hepatită C a fost reglementată de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prin noile reglemetari s-a garantat accesul pacienților la tratamente fără interferon pe toată perioada pandemiei.
Începând cu luna februarie, CNAS asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensate. În perioada februarie-iulie 2020, un număr de 4.158 de pacienți au accesat tratamente fără interferon”, a transmis CNAS.
În plus începând cu 1 iunie, există în derulare și un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pacientii pot beneficia de tratament adulți, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic. „Contractul prevede tratamente pentru un număr de 300 de pacienți eligibili, iar până la această dată au fost transmise de medicii curanți și confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament” a declarat reprezentantul CNAS
Tratamentul adulților este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe (Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș).
Începând cu luna februarie , CNAS derulează un contract prin care asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, până la această dată fiind accesate acest tip de tratamente pentru un număr de 6 tineri din tara.
Măsurile și reglementările speciale se vor aplica până la data de 30 septembrie 2020. Astfel, pentru pacienții care au domiciliul într-unul din județele prin care se derulează contractele C-V-R, inițierea tratamentului se efectuează de medicul gastroenterolog sau infecționist (prima rețetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul.