Transportatorii de mărfuri protestează!
18.06.2021
La Arad, peste 300 de camioane cu bannere pe care scria STOP ABUZ ANAF au mers în coloane care s-au întins pe mai mulți km. Protestul a avut loc pe șoseaua de centură nord-vest a municipiului, care leagă DN7 de autostrada ce merge către punctul de trecere a frontirei Nădlac 2, un drum extrem de circulat.

Camioanele au mers cu 5 cel mult 10 km la oră, ceea ce a îngreuna mult circulația, mai ales că la ora la care a început protestul, zeci de autobuze transportau muncitori la fabricile din zonă. Ceilalți șoferi aflați în trafic s-au conformat însă, așa ca nu au avut loc incidente.
Transportatorii se plâng că reîncadrarea diurnelor acordate şoferilor ca venituri de natură salarială şi impozitarea acestora pe ultimii cinci ani, duc la decizii de impunere în valoare de câteva milioane de euro pentru companiile care au parcuri cu cca 100 de camioane, ceea ce dăpășește cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme. Însă și companiile mici sunt afectate.
O altă revendicare o reprezintă eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiază angajaţii la stat faţă de privaţi. Mai exact, bugetarii pot deconta, fără documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.
Transportatorii de marfă se plâng și de intenţia actualului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de a introduce vinieta pe kilometru, promovată intens de Comisia Europeană, dar neintrodusă în practică de nicio ţară europeană, ca urmare a taxelor de drum care ar creşte preţurile produselor la rat.
Peste o mie de firme din intreaga tara au decis sa isi traga TIR-urile pe dreapta si ameninta ca vor lasa goale rafturile magazinelor de Rusalii. 

 |