Tăierea capului Sfantului Ioan Botezătorul
29.08.2022

Sarbatoare mare astazi. Este Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.
Iisus Hristos a fost botezat de către Ioan Botezatorul in raul Iordan.

Galileea era condusă atunci de Irod Antipa, care fiind căsătorit cu fiica emirului Arabiei, a îndepărtat-o pe aceasta şi s-a căsătorit cu soţia fratelui său Filip, Irodiada.

Sfântul Ioan confruntat cu imoralitatea regelui nu s-a sfiit să-l înfrunte, spunând că nu îi este îngăduit să ia pe femeia fratelui tău. Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod s-a temut de popor sa il ucida aruncandu-l in temnita.

În ziua aniversării sale, Irod a dat o petrecere la care Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză averile şi cere să i se dea capul lui Ioan Botezătorul.

În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tava lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Cu totii au avut parte e un sfarsit naprasnic mai întâi Salomeea, care a încercat să traverseze un râu îngheţat. iar gheaţa s-a rupt si s-a strans in jurul gatului Salomei decapitand-o.

Despre Irod şi Irodiada se spune că au pierit cu zgomot, căci i-a înghiţit pământul de vii.

In aceasta zi, nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost adus capul profetului.

În această zi, oamenii nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna.  În tradiţia populară se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei.