Sute de români se întorc la locurile de muncă din vestul Europei
11.04.2020
Conform Ministerului Afacerilor Externe, autoritățile ungare au luat măsura permiterii tranzitării Ungariei pe sensul dinspre România către state vestice, fără a mai fi necesară transmiterea unei solicitări individuale de derogare, în măsura în care cetățeanul român se supune unui control medical la frontieră, nu are suspiciune de infecţie COVID-19 și poate justifica cu documente oficiale că are asigurată intrarea în ţara de destinaţie. Mai mult, pe parcursul tranzitului prin Ungaria, trebuie să se urmeze traseul stabilit şi se poate opri doar la staţiile de alimentare stablite în acest scop.
Punctul de frontieră Nădlac I este deschis în acest scop orele 22.00 și 01.00 ora României (21.00-24.00, ora Ungariei) iar românii au obligația să părăsească teritoriul Ungariei până la ora 06.00 ora României (05.00, ora Ungariei).
La frontiera româno-ungară operează echipe mixte ungaro-austriece, context în care tranzitul este permis doar pentru cetățenii români care au ca destinație finală AT sau DE. În măsura în care cetățenii români care călătoresc în Austria nu pot prezenta o adeverință medicală din care să rezulte că nu sunt infectați cu SARS-CoV-2, aceștia vor intra în carantină 14 zile.
Cu toate acestea, la frontieră se prezintă și oameni care trebuie să ajungă la locurile de muncă din alte țări, prin care Franța sau Olanda. De exemplu, șoferii de TIR care lucrează pentru firme din vestul Europei, și care merg cu mașini mici până la sediile companiilor din vest, dar care sunt blocați la ieșirea din țară.
Pe de altă parte, aglomerație este și pe sensul de intrare în România, pe la Nădlac 1, în condițiile în care multe persoane continuă să vină în țară, unii chiar pe jos. Cei care nu au mijloace de transport, trebuie să aștepte la cortul amenajat de autorități. Când se adună mai multe persoane care merg în aceeași direcție, autoriățile române le pun la dispoziție mijloace de trasport.
În ultimele 24 de ore, prin Nădlac 1 au intrat în România 1.800 persoane cu 500 mijloace de transport și au ieșit 350 persoane cu 140 mașini.
În aceeași perioadă, pe la Nădlac 2, deschis doar camioanelor de transport marfă au intrat în România 3.000 de persoane cu 2.800 de mijloace auto și au ieșit 1.600 de persoane cu 1.400 de mijloace auto.