Sute de porci omorâţi
01.08.2019

Pesta porcină africană face ravagii într-un sat din Arad. Zeci de porci din mai multe gospodării particulare, în care s-a confirmat virusul, au fost uciși. Mai mult, vor fi omorâți și circa 140 de porci mistreți de pe un fond de vânătoare care aparține Direcției Silvice Arad. Localnicii au intrat în panică și, de teamă să nu le fie luați porcii din gospodării, în ultimele zile, au sacrificat sute de animale.

În zonă s-au luat măsuri speciale de protecție.

În satul Sânpetru German, din comuna Secusigiu, au fost confirmate focare de pestă porcină africană în 2 gospodării particulare aflate la marginea satului, către pădure, dar și la mistreții dincel puțin un fond de vânătoare.

Din gospodăriile particulare s-au ucis, în ultimele zile, circa 80 de porci. Sunt ridicați și porcii din toate gospodărie și stânele flate în zona pădurii, unde există focar.

De altfel, localnicii au intrat în panică și au început să taie sute de porci, de teamă să nu se impună focar pe toată zona, iar animalele să le fie omorâte.

Așa că oamenii au tăiat toți porcii și și-au umplut congelatoarele.

Autoritățile sanitar-veterinare au început anchete pentru a stabili cum s-au îmbolnăvit porcii. În sat s-au luat măsuri speciale, de dezinfectare a gospodăriilor şi a vecinătăţilor, iar poliția patrulează pentru a se asigura că în zonă nu se transportă sau comercializează porci până când se clarifică situația. La toate intrăile-ieșirile din localitate sunt amplasate covoare îmbibate cu dezinfectanți pentru a reduce riscul răspândirii virusului.

Toți cei circa 140 porci mistreți de pe fondul de vânătoare de 10.550 de ha pe care Direcția Silvică Arad îl deține în zona localității Sânpetru German sunt împușcați, în aceste zile, ca măsură de combatere a răspândirii virsului. Peste porcină africană a fost confirmată la 2 porci mistreți de pe acest fond al statului. Împușcarea tuturor mistreților este o misiune destul de complicată, în această perioadă a anului. Dacă iarna, mistreții se adună prin păduri, vara stau mai mult prin culturile agricole de pe câmp.

Împușcarea porcilor mistreți reprezintă și o pagubă financiară pentru Direcția Silvică, în condițiile în care prețul mediu al unui exemplar este de 250 de euro. Alți porci mistreți vor fi împușcați și pe fondurile de vântătoare private din zonă, în condițiile în care legea prevede că trebuie împușcați toți mistreții de pe o rază de 8 km din jurul focarelor.



--