Suporterii cred în continuare în asocierea cu oamenii de afaceri arădeni: „Este pentru binele UTA-ei și al tuturor utiștilor de bună credință”
17.06.2022

Suporter Club UTA a organizat astăzi o conferință de presă în care a abordat subiectul ultimelor două zile în fotbalul arădean: asocierea dintre actuala conducere a clubului și grupul de oameni de afaceri arădeni (format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Marius Grada și Rudolf Vizental) care dorea să preia UTA. Aceasta a căzut în ultimul moment și a fost anunțată public de Alexandru Meszar printr-un comunicat pe site-ul oficial al clubului. 


Președintele SCU, Dan Proca, a explicat situația din perioada premergătoare zilei de miercuri, în care „deal-ul” a căzut: „Investitorii erau dispuși să plătească creditările la zi, să plătească datoriile domnului Voinea (n.r. președintele UTA-ei), creditările către Atletico, aproximativ 500.000 euro, să preia datoriile clubului UTA, de două milioane, și bugetul clubului pentru primul an, de 5 milioane. Dar, noul draft avea o schimbare: componența viitoarei conduceri a clubului urma să fie 30% pentru mediul politic, 30% pentru domnul Meszar, 30% pentru investitori, plus cei 10% care aparțin SCU. Această ofertă nu a fost acceptată, s-a făcut o nouă propunere, în 12-13 iunie, în care dânșii afirmau în continuare că doresc să plătească aceste datorii, cu condiția ca domnul Meszar să rămână în continuare în club. Domnul Meszar a afirmat din nou că nu dorește să continue în club, că nu știe exact cum se vede să rămână în club în actualele condiții. Până la urmă, s-a găsit o variantă de compromis, ca dânsul să rămână în funcție executivă, director sportiv, și să se ocupe de partea sportivă, acești oameni afirmând în continuare că își doresc să vină alături de dânsul în club. Ultimul mesaj din partea dânsului este că a acceptat toate variantele expuse de aceștia, dar face o mențiune, că decizia pentru partea de procente și de control asupra clubului nu îi aparține. Îi aparține politicului și trebuia să ne înțelegem cu aceștia pentru acele procente. A doua zi, pe 15 iunie, la ora 12:00, trebuia să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții clubului, ai politicului, ai investitorilor și ai SCU. La ora 11:30 ne-am prezentat la club, domnul Meszar nu era, apoi am primit un mesaj în care ne anunța că întâlnirea a căzut, iar la ora 11:32 a apărut comunicatul pe site-ul clubului, semnat de domnul Meszar în nume personal, că își asumă personal retragerea de la masă legat de această tranzacție, care până atunci părea că este finală și definitivă. Nimic nu prevedea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, și am fost și noi, ca și acești oameni, luați prin surprindere de decizia intempestivă a domnului Meszar. Nu știm ce s-a întâmplat”


Speranța suporterilor este că cele două părţi vor reveni la masa discuțiilor: „Sperăm în continuare că lucrurile mai pot fi îndreptate, nu știu cum, dar e clar că din partea oamenilor de afaceri a existat deschidere. Acum ține de ei, cei care s-au ridicat de la masă, să revină, dacă vor, la masă. Dacă nu vor reveni, înseamnă că răspunsul lor este definitiv. Noi îi așteptăm, acesta este și scopul, nu de războaie, nu de interese, nu de ambiții, ci de salvare, dacă se mai poate salva ceva, pentru că este pentru binele UTA-ei și al tuturor utiștilor de bună credință să mergem într-o direcție de consolidare, nu de distrugere. Investitorii nu s-au retras de la masă, s-a retras domnul Meszar de la masă. Sperăm că vor fi dispuși dacă domnul Meszar va reveni la masă, au arătat în lunile acestea că sunt de bună credință și își doresc să ducă acest proiect mai departe.” a declarat Proca.


Vicepreședintele SCU, Claudiu Negru, i-a trimis un mesaj președintelui UTA-ei, Florian Voinea, dar a și criticat decizia clubului de a majora abonamentele: „Domnule președinte, vă solicităm public să dați posibilitatea oricărei persoane, indiferent că este vorba de o persoană fizică sau de o persoană juridică, dacă dorește, să facă parte din AFC UTA. Stă în puterea semnăturii dumneavoastră să acceptați acest lucru pentru că așa este normal. Nu putem rămâne ca și club, și ca și comunitate până la urma urmei, captivi la mâna unui singur om și a unei sfere de interese care pare că îl ghidonează pe domnul Meszar. Este timpul ca la UTA lucrurile să fie transparente, așa cum ne-am asumat cu toții din 2013, de când am venit alături de domnul Meszar. L-am sfătuit cu tărie pe domnul Meszar să nu majoreze prețul abonamentelor, știam de intenția lui. Noi nu am sprijinit nici scumpirea abonamentelor, nici a biletelor, dar considerăm că pentru club este mai sănătos să avem un număr mai mare de abonați, decât un număr mai mare de plătitori de bilet, deoarece plătitorii de abonament sunt suporteri mai fideli, sunt bani pe care te poţi baza la începutul sezonului.”


Colin Mesz, membru în Consiliul Director al SCU, a ținut să clarifice faptul că aceste discuții nu vor afecta susținerea suporterilor pentru jucători și antrenori: „Noi nu pornim un război acum, am vrut doar să relatăm tot ceea ce s-a întâmplat. Vrem să ducem și o liniște pe plan sportiv, echipa și clubul în general să nu-și facă probleme că noi vom face un protest sau nu vom mai încuraja echipa. Echipa își va desfășura activitatea în continuare, noi vom susține jucătorii, îl vom susține pe Poenaru, deci să nu aibă nici un fel de grijă.”


Liderii suporterilor au oferit publicului și planurile pe care noii investitori le aveau pentru următorii ani, dar și condițiile pentru preluarea clubului: 


Proiectul UTA – NextGen își dorește sa stabilizeze și să reformeze clubul pe termen lung, pentru generația următoare precum și să creeze cadrul necesar pentru creșterea și dezvoltarea următoarei generații de fotbaliști ai Aradului.


Pe lângă cele două obiective dorim crearea unui club solid financiar și ca baza materială, care să poată face performanță.

Durata de implementare pentru faza 1 a proiectului este de 5 ani de zile, în care se vor intampla urmatoarele:

An 1+2 – stabilizarea financiara a clubului prin achitarea tuturor datoriilor, reformarea totală a organigramei prin identificarea pe fiecare poziție a unor oameni competenți, demararea lucrărilor la baza materială – Centru integrat de pregatire cu minim 4 terenuri de antrenament, sala de mese, condiții de recuperare, cabinet medical, sală forță etc. Marketizarea clubului, pregatirea unui sistem performant de scouting și transferuri, crearea echipei UTA 2 (Liga 3) pentru a roda atat tinerii din academie cat și jucatori de perspectiva, români sau străini. Obiectiv sportiv – minim 6-8 sau playoff.

Buget – 6.5 mil euro/anual


An 3+4 – Valorificarea imaginii clubului, creșterea substanțială a încasărilor din marketing, implementarea unor programe de loializare a fanilor astfel încât UTA să devină club REGIONAL, profitând de faptul că orașe precum Timișoara, Oradea, Deva etc. – nu au fotbal de primă ligă sau stadioane moderne. Acest demers de club regional nu vizează doar fan base-ul (cu accent pe copii – creștem o generație de utiști la Timișoara/Oradea), ci și exploatarea potențialului economic al Regiunii de Vest, a doua cea mai dezvoltata zona după București. Finalizarea Centrului de pregatire, promovare UTA 2 in Liga 2, integrarea unor jucători formați de club în prima echipa, primele rezultate ale programului de scouting.

Schimbarea formei juridice în SA.

Obiectiv sportiv – playoff și participare in Cupe Europene

Budget – 7.5-8 mil euro/annual


Anul 5 – Ajungerea la maturitate a implementării primilor 4 ani de program, club solid, stabil financiar cu organigramă stabilă, un fan base și un potențial de marketing exploatat la maxim. Obiective sportive – câștigarea campionatului, participarea in Cupele Europene

Budget – 8-9 milioane euro

Un al doilea obiectiv principal – deschiderea clubului către arădeni, la modul real, prin implementarea unui program gen “socios” prin care toți arădenii vor putea participa activ la viața echipei. Încă din Anul 2 al proiectului se va implementa la un nivel incipient, urmând ca din Anul 3+4, odată cu schimbarea formei juridice în SA, acești “socios” vor deveni acționari ai clubului. Pe langa latura de atașament, acest program are menirea să aducă un aport important de capital în club.”




MEMORANDUM

Motive

– Majorarea veniturilor printr-un management și marketing mai eficient

– Asigurarea lichidităților pentru activitatea curenta a clubului

– Obiective sportive mai îndrăznețe

Forma

Forma de organizare va fi ONG, club sportiv (asociație) de drept privat.

Grupul nou

Adunarea Generala – 5 – membri (Simion Apreutese, Catalin Juncan, Radu Buda, Daniel Proca (SCU), reprezentant primărie)

Cenzor: Florian Voinea

Consiliu Director – 5 membri – Simion Apreutese, Catalin Juncan, Daniel Proca, Rudolf Vizental, Marius Grada

Condiții financiare

1. Noii asociați vor achita datoriile către persoanele fizice angajate de președintele Voinea pentru club, conform ofertei date in scris de către Alexandru Meszar in data de 29 Aprilie 2021 in valoare de €179,300 până la data încheierii tranzacției de modificare a asociației.

2. AFC UTA Arad se obligă să returneze datoriile angajate de club sub formă de creditare către Atletico Arad, evidențiate în actele contabile ale asociației, in modul următor – 10% din fiecare transa de drepturi TV încasata si 20% din fiecare transfer efectuat. Daca in acest mod creditarea nu se închide pana la 31 decembrie 2022, asociații își iau angajamentul sa suporte diferența de plata

3. Identificarea unei soluții de reglementare și clarificare a colaborării între AFC UTA Arad și Afront Mediatech cu garantarea ieșirii din colaborare a SC Inter Sport SRL Arad prin achitarea facturilor emise de societate către Afront Mediatech, până la data de 31 Decembrie 2022.

4. Actuala conducere a AFC UTA Arad se obliga sa aducă la 0 soldul de casa

5. AFC UTA Arad se obligă ca până la data de 31 Decembrie 2022 să înlocuiască garanțiile angajate de club sub formă de ipotecă de CS ATLETICO Arad pentru AFC UTA Arad în favoarea ANAF.

6. După încheierea tranzacției, Alexandru Meszar se obliga sa rămână in club si sa activeze din punct de vedere sportiv si administrativ cel puțin in sezonul competițional 2022/2023, durata care poate fi prelungita cu acordul parților.

Diverse

Meszar Alexandru și Voinea Florian – înainte de încheierea tranzacției vor prezenta noului grup de asociați o situație financiară, juridică și sportivă (debite, credite, solduri, contracte etc.) În cazul în care pe parcursul următorului sezon competițional (pana la 15 iunie 2023) va fi identificată o datorie a clubului către terți, angajată înainte de tranzacție și nemenționată în situația prezentată, Meszar Alexandru și Voinea Florian se obligă să achite aceste datorii din surse proprii.

Din momentul semnării actualului memorandum, înțelegerea rămâne valabila si nu mai poate suferi modificări pana la momentul cooptării noilor membrii in Asociație.

De asemenea, toate deciziile administrative si sportive (transferuri de jucători, semnarea unor contracte precum si orice alta activitatea de natura sa angajeze juridic si/sau financiar clubul) vor fi luate de noii membrii care urmează sa fie cooptați sau de persoana desemnata de aceștia. Orice decizie angajanta luata cu nerespectarea acestei prevederi ii va fi imputabila in totalitate lui Meszar Alexandru.

Odată cu semnarea acestui memorandum, pârțile pot anunța public înțelegerea si își iau angajamentul sa acționeze cu celeritate pentru finalizarea procedurii de cooptare a noilor membrii in Asociație.

Arad, 10.06.2022