Sunt eficiente măştile antigripale?
04.02.2020

Măștile chirurgicale sunt mai populare ca niciodată, iar ceea ce a fost cândva un simbol al gripei aproape a devenit un accesoriu cotidian.

In tara noastra cei care poarta masca incearca sa se protejeye de gripa iar in alte tari oamenii isi pun masti medicale contra coronavirusului.

Dar cat de eficiente sunt acest masti?

Există două modalități prin care un virus poate fi răspândit pe care aeriană.

Prin tuse și prin strănut. În spitale ți se spune că stai la un metru, doi de un pacient bolnav, dar unii medici consideră această practică învechită. Studii recente sugerează că distanța pe care o pot parcurge picăturile din tuse și strănut ajung până la șase metri.
Al doilea mod prin care virusurile se răspândesc pe cale respiratorie este prin particule minuscule aeriene, denumite și aerosoli. Vin din adâncul plămânilor, nu din gât și din nas si pot ieși prin respirația normală.

Astfel ne așteptăm că măștile medicinale să ne protejeze de stropii din tuse și strănut. Ele sunt concepute nu pentru a proteja purtătorii înșiși de germeni, ci rănile deschise ale pacienților de pe mesele de operație. Studiile nu au reușit să demonstreze eficacitatea tuturor mastilor pentru ca nivelul de filtrare al materialului nu este reglementat.

Există unele speculații cu privire la faptul că purtarea măștilor de bază de țesătură pe gură, aceasta fiind caldă și umedă poate genera infecție, mai degrabă decât să o combata. Au fost cazuri in care oameni care purtau masti, au contactat totusi gripa. Medicii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca respectivele masti nu s-au potrivit bine și nu au filtrat aerosolul.