Subiectul „VAR” creează tensiuni
11.03.2021
Subiectul fierbinte din aceste zile, care face referire la arbitrajul video în Liga 1, creează o tensiune tot mai mare între Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal.
Potrivit presei centrale, LPF a luat decizia de a se adresa la FIFA şi la TAS dacă FRF nu va fi de acord să plătească pregătirea arbitrilor pentru VAR (video assistant referee).
„Să vedem dacă se poate să ne ducem la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), într-un fel altul, pentru că noi nu avem cum să facem cheltuială, pe lege. Şi atunci, vedem ce se întâmplă. Clar, nu o să stăm aşa." a declarat Gino Iorgulescu, preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în cadrul conferinţei de presă.
De cealaltă parte, Federația Română de Fotbal spune că, dacă se va ajunge la acest pas, Liga Profesionistă de Fotbal nu va avea niciun câştig de cauză.
„N-au nicio şansă de câştig. Nu poţi să obligi pe cineva să vină să îţi investească într-un proiect, în contextul în care tu nu ai drepturile comerciale ale acelei competiţii." a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.
Întrebat dacă LPF ar invoca statutul FRF*-ului sau legea sportului, respectiv legea 69/2000**, ar putea avea câştig de cauză, acesta a mai declarat:
„N-au niciun argument din punct de vedere juridic."
Implementarea arbitrajului video la nivelul Ligii I din punct de vedere tehnic a fost preluată de către deţinătorul de drepturi TV, care a achiziţionat deja echipamentul specific.
Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a declarat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, după Adunarea Generală a LPF, că instituţia pe care o conduce nu are posibilitatea din punct de vedere legal să plătească pregătirea arbitrilor, atât timp cât Comisia Centrală a Arbitrilor se află sub tutela FRF.
Totodată acesta a mai spus că nu este în atribuţiile Ligii Profesioniste de Fotbal plata şi şcolarizarea arbitrilor pentru sistemul VAR.
„Nu putem să ne angajăm la o chestie din asta ca noi, Liga, să plătim în fiecare an pentru Federaţia Română de Fotbal, pentru că dânşii îi pregătesc, dânşii deleagă arbitrii, dânşii îi trag la răspundere. Ei au toate atributele şi noi să plătim? Aş pune întrebarea invers, ei ar plăti în locul nostru?" a mai declarat Gino Iorgulescu, preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în cadrul conferinţei de presă
În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, secretar-general LPF, Justin Ştefan, a spus că legea este foarte clară atunci când vine vorba despre formarea arbitrilor, iar cheltuiala trebuie suportată de Federaţia Română de Fotbal.
„Au fost voci, în spaţiul public, care au spus că trebuie să plătim noi aceste cheltuieli. Nu e vorba de cine poate, cine nu poate sau cine trebuie să le plătească, ci e vorba de ce spune legea. Şi legea este foarte clară atunci când vine vorba de formarea arbitrilor. Aceste cheltuieli trebuie suportate de Federaţia Română de Fotbal, deci nu e vorba de o negociere, le suporţi tu sau le suportă celălalt. Le suportă cel care trebuie să le suporte potrivit legii."a declarat Justin Ştefan, secretarul-general al LPF-ului.
La polul opus, Răzvan Burleanu a mai declarat că Federaţia Română îşi doreşte implementarea VAR-ului însă solicită implicarea financiară a LPF, chiar dacă prima ofertă pe care Federaţia a pus-o pe masă nu mai stă în picioare.
„FRF a înaintat această propunere dar totodată am considerat că, dacă tot investim aceşti bani şi nu avem niciun sprijin financiar din partea LPF, atunci un reprezentant din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor să asigure managementul implementării acestui proiect. Altfel spus, dacă tot investim, să putem şi să conducem implementarea acestui proiect. Această propunere a fost respinsă de către reprezentanţii LPF, reprezentanţii LPF dorindu-şi, ca urmare a faptului că ei organizează Liga 1 în România, să-şi asume şi managementul implementării acestui proiect. Ca urmare a acestei intervenţiei din partea LPF, propunerea Federaţiei Române de Fotbal nu mai stă în picioare în momentul de faţă. Federaţia Română de Fotbal consideră că este şi rolul LPF să cofinanţeze implementarea acestui proiect. Ca şi concluzie, Federaţia Română de Fotbal îşi doreşte să implementeze VAR-ul în România, dar totodată solicităm implicarea financiară a LPF-ului pentru că toate drepturile comerciale aparţin LPF. Dacă Federaţia Română de Fotbal ar fi deţinut drepturile comerciale în aceste competiţii sportive sau dacă Federaţia Română de Fotbal ar fi fost organizatoare acestei competiţii, cu siguranţă toate cheltuielile, astăzi, ar fi fost acoperite de către Federaţie şi nu aţi mai fi văzut toată această discuţie. Iar bani, la nivel de LPF, sunt. " a declarat, pentru TV Arad, Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a efectuat o vizită la Arad cu ocazia meciului amical dintre selectionatele U19 România si Serbia.
Prima partidă internațională pe noul stadion al Aradului s-a încheiat cu scorul 0-0.
Însoțit de secretarul general-adjunct, Gabriel Bodescu, și de Mihai Stoichiță, preşedintele FRF a avut întâlniri cu reprezentanţii Primăriei Arad, Consiliul Județean Arad, clubul UTA, reprezentanţii grupărilor din Lipova, Pecica și Chișineu Criș.
* notă: STATUT FRF / Articolul 9 | Atribuţiile FRF, litera g > organizează și desfășoară activităţi de formare şi/sau perfecţionare, după caz, a specialiştilor din domeniu - antrenori, arbitri, cadre medicale, observatori oficiali, alţi tehnicieni care activează în fotbal;
** notă 2: Legea Sportului: art. 37 alin. 1 lit. c din Legea nr. 69 din 2000> organizează și coordonează întreaga activitate a arbitrilor pe ramuri de sport, privind formarea, perfecționarea continuă, clasificarea și promovarea acestora, pe baza unui regulament propriu de funcționare;