STIRI ARAD | Unexpected Dali, de mâine, la MUZEU!
25.02.2020

”Expoziția ”Unexpected Dali” evidențiază aspecte majore din opera celui mai mare artist al timpurilor noastre – Salvador Dali.
Expoziția de la Arad reunește lucrări originale ale lui Salvador Dali, care fac parte din colecția Kesauri: litografii, piese din ceramică, lucrări din bronz și argint, lucrări de tapiserie.

Expoziția cuprinde 11 serii tematice: ”Meseriile omului” (1970-1971), ”Bătrânul și marea”, ”Tricornul”, ”Omagiul lui Meissonier” (1967), ”Calendar de  perete 1956 dedicat lui Hans E. Bahr”, ”Calendar de perete 1965 pentru Atelierul de ceramică Pozzi”, ”Iubirile Cassandrei”, ”Suita Catalană” (1954), ”Cele șapte zile ale Creației” și alte serii de sculptură, medalii, ceramică.

Pentru a-l înțelege pe Dali, trebuie să înțelegem principiile fundamentale care au făcut din el un artist intelectual. Pictura sa, în primul rând a fost cea care a ilustrat cel mai bine teoriile și ideile sale. A fost important pentru el de a reprezenta nu numai ceea ce se vede ci și ceea ce simți sau gândești, probabil fără a realiza acest lucru.
Obiectivul expoziției este acela de a ajuta publicul să vadă și să înțeleagă cum a materializat Dali viziunea sa datorită limbajului său artistic folosit în formarea imaginilor, care adesea capătă un aspect intangibil, dar în mod clar acesta este resimțit de către spectator. În ciuda a ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Acest puzzle și mister atrage și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali înseamnă mai mult ”a gândi”, ”a imagina” decât ”a vizualiza”.
Astăzi, Dali este considerat cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda critică-paranoică a devenit principalul său instrument de gândire și auto-realizare în arta contemporană. ”Întreaga mea ambiție în planul picturii este de a materializa în modul cel mai absolutist cu putință precizia imaginilor iraționalismului concret” (S. Dali). Dali a iubit să explice rațiunile muncii sale, dar... nu intrând prea adânc în detalii...” dacă găsiți acest lucru prea simplu, nu ezitați să-mi spuneți, aș fi fericit să-l mai complic puțin...”
Creativitatea lui Dali, la fel ca și munca oricărui geniu, este relevantă astăzi, și următorul său gând: ”cred că suntem acum în evul mediu, dar într-o zi va veni Renașterea” – devine mai prezent în contextul accentuării lipsei de spiritualitate și depersonalizării omului în lumea modernă. Dali scria: ”Peste secole, Leonardo da Vinci și eu, ne vom bucura unul de celălalt” noi de asemenea ar trebui prin, arta lui Dali, să gândim, încercând astfel, să creăm o lume mai bună”.
Text:
Vasilii Kesauri

------------------------

Colecția Kesauri – este o colecție privată de lucrări originale ale unor picturi cunoscuți care au determinat dezvoltarea artei moderne din Renaștere până-n ziua de azi. Lucrări din colecție sunt în mod regulat expuse în muzee de stat și galerii ale țărilor Uniunii Europene sub forma unor expoziții individuale.
Din 2013 și până-n prima parte a anului 2019 au fost organizate 75 de expoziții.
Colecția are mai mult de 2600 de obiecte; cea mai mare colecție de medalii originale Dali din lume.
Pentru organizarea de expoziții cu lucrări din colecția sa, familia Kesauri primește multe mulțumiri din partea muzeelor și municipalităților din diverse țări, ca și din partea ambasadorilor țărilor artiștilor cărora le-au fost expuse lucrările.