Starea de alertă a fost prelungită
16.07.2020

În urma ședinței extraordinare de miercuri seară, Guvernul a adoptat Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru încă 30 de zile.

Astfel, rămân în vigoare măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Printre ele, se numără:

- măsura obligativității purtării măștilor în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

- interzicerea organizarii şi desfăşurării a mitingurilor, demonstraţiilor, concertelor sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

- competiţiile sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori.

- activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

- restaurantele rămân închise.

- sunt interzise activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

- se interzice participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

- în interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Cât despre măsura de izolare și carantinare, textul referitor la acestea va fi reintrodus într-o ședință de guvern extraordinară, după ce legea privind izolarea şi carantinarea ce urmează să fie votată de Parlament va intra în vigoare.

Senatul ar urma să adopte joi această lege.