În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență s-au luat o serie de decizii pentru trecerea țării în starea de alertă.
Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptat HOTĂRÂREA nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS CoV-2
Textul integral: ANEXA la Hotărâre CNSSU nr. 24 din 15.05.2020 declarare stare de alertă - măsuri pe timpul stării de alertă
Ministrul afacerilor de interne, Marcel Vela a anunțat, că începând cu 15 mai se instituie stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.
Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile
Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre.
Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protectțe santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.
Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.
Articolul 5. În aplicarea dispozițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare combaterii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat următoarele măsuri:
• În spațiile comerciale, în mijloacele de transport, la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măștilor de protecție.
• Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru societățile cu peste 50 de angajați, astfel încât terminarea programului să se desfășoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore, în tranșe de minim 20% din personal.
• Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise.
• Sunt permise activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea, care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.
• Terasele, cafenelele, barurile și restaurantele rămân închise. Exceptate sunt serviciile de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, ”take-away” etc.
• În incinta magazinelor, operatorii sunt obligați să realizeze accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătrați și 2 metri distanță între clienți și persoanele din magazine. Cei care au temperatura peste 37,3 grade Celsius nu pot intra în incinta magazinelor.
• Mall-urile până în 15.000 de metri pătrați pot fi redeschise, iar cele cu suprafața peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.
• Se prelungește suspendarea zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile: Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran.
• Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii care nu sunt urgente.
• Din 15 mai pentru toate persoanele care vin din străinătate se instituie măsura carantinării / izolării la domiciliu, împreună cu familia. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-și expună familia, pot solicita carantinare instituționalizată din partea autorităților. Toți, cei care nu respectă carantinarea la domiciliu, se va lua obligativitatea carantinării instituționalizate și vor trebui să achite costurile carantinării instituționalizate.
• Carantinările instituite pe timpul stării de urgență, și care nu au fost ridicate, se mențin în continuare.
• Din 15 mai, este permisă circulația în afara locuinței, în interiorul localităților, în grupuri mai mici de 3 persoane, fără declarații.
• Se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.
• Se poate ieși din localitate completând o declarație pe propria răspundere: pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei.
• Instituțiile școlare rămân închise până la finalul anului școlar/universitar..
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru a mai adăugat următoarele schimbări:
• Reluarea sporturilor individuale sau a cantonamentelor.
• Reluarea, din 2 iunie, a pregătirii din clasa a 8-a, a 12-a, a 13-a.
• Redeschiderea muzeelor.
• Din 15 mai se reiau slujbele religioase în curțile bisericilor.
• Se redeschid hotelurile.
• Deschiderea saloanelor de îngrijire corporală le veți găsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei și cel al Muncii.