Sporurile nejustificate vor fi tăiate
09.02.2021

Guvernul se gandeste sa taie mai multe indemnizații si sporuri iar altele vor fi suspendate în anul 2021.
Exista doua motive pentru asta. Pe de o parte reasezarea legii salarizarii pe criterii de echitate si de competenta iar pe de alta parte nevoia imediata de a face economii la bugetul de stat, in contextul pandemiei.

Premierul Romaniei a declarat că, pentru reglarea inechităţii sporurilor, este nevoie de o actualizare a legii salarizării. Aceasta pentru ca prin acordarea unor sporuri, multe dintre ele, nejustificate s-a ajuns ca unii bugetari sa depseasca salariului preşedintelui, nemaivorbind aici de responsabilitate sau de competente.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare,” a precizat Florin Cîţu.

Deocamdata exista două documente care prevăd modificarea sau suspendarea sporurilor dupa cum urmeaza:

Sporul pentru condiții vătămătoare/de periculozitate
Indemnizația de hrană
Voucherele de vacanță
Sporul COVID de 30%, din prefecturi
Sporul de 35% pentru cei care lucrează cu PNDL
Sporul de urbanism de 35%
Beneficii pentru personalul feroviar
Limitarea gratuităților pentru studenti

In sectorul bugetar exista sporuri care nu se justifica, pentru ca munca prestata si inscrisa in fisa postului deja cuprinde acele atributii, nemaifind necesara o retributie suplimentara. Au fost identificate 3 dintre acestea ca exemplu, repectiv
condițiile vătămătoare de muncă, precum cele de antenă, calculator sau arhivă.

„Am descoperit sporururi despre care nu stiam ca exista.  Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul.

„Condițiile vătămătoare sunt lucruri pe care noi le facem zi de zi…să scrii la calculator. Cheltuielile de persoanal s-au dublat. Trebuie să reașezăm economia României”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.