Spitalul de campanie, predat către medici
16.04.2020

Primul spital decampanie deschis de o adminsitrație locală din România a fost predat astazi către medici.

Spitalul, care a fost amenajat la Arad, va avea 240 de paturi.
Cel mai mare centru expozițional din România, după București, EXPO Arad al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, s-a transformat în spital de campanie pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.
Amenajarea s-a făcut cu ajutorul pompierilor și militarilor din Arad. Consiliul Județean Arad a alocat peste un milion de euro pentru dotarea spitalului de campanie.

Aici vor fi trataţi pacienţi cu forme uşoare şi medii ale COVID-19, dacă se epuizează locurile disponibile în centrele medicale folosite în prezent. Spitalul de campanie a fost predat joi către Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, care se va ocupa de asigurarea aparaturii și a cadrelor medicale.

În spital s-au creat circuite de delimitare între cei contaminaţi şi cei sănătoşi. Există două săli de câte 120 de paturi și se vor face și în jur de 140 de angajări. Autorităţile au precizat că în spitalul de campanie vor lucra inclusiv medici de familie şi medici specialişti din ambulatoriul Spitalului Judeţean.
De asemenea, sunt ampalsate 22 de containere, care vor servi drept vestiare, grupuri sanitare şi zonă de decontaminare.

Suprafaţa totală pusă la dispoziţie de CCIA în cele două hale este de 4500 de metri pătraţi, iar amenajările sunt finanţate în cu fonduri provenite din mediul privat, în urma unor donaţii, dar şi cu fonduri publice locale.
Până la darea în folosință a spitalului de campanie, în judeţul Arad, numărul paturilor rezervate pentru pacienţii COVID-19 este de aproximativ 350, dintre care, azi erau libere 50.
Capacitatea va fi dublată în câteva zile, prin deschiderea spitalului de campanie de la sala Expo Arad, cu 240 de paturi, dar şi prin preluarea, pe perioada pandemiei, a unor unităţi medicale private.