Spitalul Judeţean Arad nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădirea centrala si structuri. SCJU se află în administrarea CJ Arad, iar conform reprezentantilor, in momentul de faţă, sediul principal al SCJU este în proces de extindere şi modernizare, respectiv de transformare a unor spaţii, ceea ce nu a permis obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, având în vede că acest document se eliberează pentru întreaga clădire, nu doar pentru anumite secţii, cum ar fi cele deja modernizate.
Pentru lucrările derulate în ultimii ani, SCJU a solicitat şi primit de la ISU avize de securitate la incendiu. La recepţia lucrărilor, trebuie să solicite autorizaţia pentru securitate la incendiu, care se emite după verificarea respectării normelor din documentaţiile depuse la avizare.
Fostul spital municipal, care acum este o secţie a SCJU unde deasemenea exista si secţie ATI, nu are, de asemenea, autorizaţie de securitate la incendiu. In acest caz nu este necesară emiterea uneia, pentru că imobilul este unul foarte vechi şi nu a suferit lucrări care să îi modifice structura după apariţia ultimelor reglementări în domeniul autorizării.
Secţia TBC a SCJU, devenită principala unitate în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19 din judeţ şi unde există secţie ATI dedicată exclusiv acestor pacienţi, este autorizată de ISU, fiind o clădire nouă, construită cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Arad şi inaugurată în 2017.
CJ Arad a realizat un masterplan care prevede că toate clădirile in care se desfasoara servicii medicale vor fi aduse la standardele legale prin modernizări, investiţii estimate la 200 milioane de euro, dar pentru finalizarea cărora sunt necesari cel puţin zece ani. Iar pana atunci, increderea fata de sistemul medicale scade vertiginos in contextul intamplarilor nefericite in unitatile spitalicesti din tara.
Tragedia de la Piatra Neamț, urmata de cea de la Insititutul Matei Blas, unde 10 oameni si-au pierdut viata in urma unui incendiu… scot periodic la iveală problemele sistemului medical din România, unde zeci de spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, unele funcționând în clădiri vechi de zeci, chiar sute de ani neadaptate la nevoile actuale.