Soluţii pentru inundaţiile din zona Almaş-Dieci
03.06.2021

Rezolvarea situației dezastruoase produse de inundațiile pe Crișul Alb, în zona Almaș-Dieci, a fost discutată la Consiliul Județean Arad, de președintele Iustin Cionca, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Crișuri ing. Ionel Avrigeanu, directorul de investiții ing. Sorin Guler și șeful sistemului hidrotehnic, Pavel Țica.
La fiecare ploaie puternică drumul județean Almaș-Dieci este inundat și pe unele porțiuni se distruge.

În anul 2016, drumul s-a surpat pe o porțiune de 42 de metri, iar în anii următori daunele s-au repetat. Cauza a reprezentat-o erodarea terenului produsă de Crișul Alb.
Pentru prevenirea acestei situații, președintele Iustin Cionca a solicitat Adminsitrației Bazinale de Apă Crișuri găsirea soluțiilor care să normalizeze condițiile de trafic dar și viața oamenilor din zonă.

Una dintre problemele identificate ar putea fi podul dintre Almaș și Dieci, de pe drumul județean, care strangulează cursul apei. O deschidere mai mare a podului ar putea fi o soluție, dar este necesar un studio de scurgere hidraulică în vecinătatea podului, în amonte și în aval, pentru o diagnoză exactă. De asemenea, curățarea albiei minore, defrișarea și curățarea vegetației și o lărgire a albiei pe malul stâng au fost luate astăzi în discuție.