Soluţii pentru inundaţii
23.04.2021

Consiliul Județean Arad a găzduit o ședință pentru identificarea unor soluții de prevenire a eventualelor inundații catastrofale pe Valea Mureșului, cauzate de modernizarea căii ferate Arad-Simeria. Au participat primarul comunei Bata, Ioan Micurescu, prefectul și subprefectul Aradului, Tóth Csaba și Doru Sinaci, parlamentarii Ioan Cristina, Sergiu Bîlcea și Glad Varga, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Apele Române, ANIF.
Problema principală dezbătută a fost decolmatarea rețelei de canale din jurul comunei Bata, pentru defularea Mureșului în caz de inundații. Primarul Ion Micurescu a sesizat pericolul transformării zonei într-un bazin.
Președintele CJA Iustin Cionca și prefectul au solicitat reprezentanților Apelor Române o strategie pentru întregul județ pentru decolmatare văilor dar și verificarea respectării lucrărilor executate pe Valea Mureșului, pe șantierul căii ferate Arad-Simeria.

Deputatul Sergiu Bîlcea a subliniat că a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, în cadrul căreia a fost pusă în discuție situatia Canalului Mureșel.

Vorbim si despre accesarea de fonduri europene, necesare pentru lucrări de decolmatare sau combatere a eroziunii solului pe întreaga vale a Mureșului, precum și lucrări de modernizare a amenajărilor de drenaj, acolo unde ele există”, a subliniat Glad Varga.

O altă problemă, o reprezintă și înmulțirea necontrolată a castorilor, care afectează cursurile de apă din zona Văii Mureşului. Barajele construite de castori creează diguri care duc la inundarea terenurilor adiacente.