Soluții de mobilitate pentru spații publice atractive
19.02.2020

Spațiile pietonale și parcările din Arad s-au aflat în centrul unei dezbateri organizate în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, marți, 18 februarie, între orele 13.00 – 17.00.

Dialogul dintre reprezentanții societății civile și cei ai administrației locale pe aceste teme de interes a fost inițiat în contextul proiectului „Space4People”, finanțat prin Programul Operațional URBACT III și implementat de Municipiul Arad într-un parteneriat format din zece orașe europene. Proiectul are în vedere utilizarea eficientă și echitabilă a spațiului public, prin măsuri inovatoare de mobilitate. Întâlnirea din data de 18 februarie s-a desfășurat sub forma unor focus-grupuri, aferente celor două direcții de acțiune pe care și le propune Aradul în cadrul proiectului: rețeaua de spații pietonale și managementul parcărilor. Pornind de la principalele probleme și provocări identificate, corelate cu elementele de potențial, cei prezenți au formulat propuneri de măsuri pilot ce pot fi testate în oraș, vizând, în principal, creșterea atractivității zonei centrale și diminuarea traficului în orele de vârf. De asemenea, au fost puse bazele unui Grup Local care va colabora la fundamentarea unui Plan de Acțiune pentru punerea în aplicare a celor mai bune măsuri identificate în comun.

La întâlnire au participat reprezentanți ai unor instituții, organizații și asociații care s-au alăturat administrației locale în acest demers dedicat îmbunătățirii modului de utilizare a spațiului public, în beneficiul cetățenilor: Asociația „Pro Urbe”, Clubul Sportiv „Temerarii”, Clubul Sportiv „Experiența Multisport”, reprezentanți ai asociațiilor părinților și a profesorilor de la Colegiul Național „Elena GhibaBirta”, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, Agenția pentru

Protecția Mediului Arad, Compania de Transport Public, Recons. Municipiul Arad este Partener de Proiect în cadrul proiectului Space4People, parte a URBACT Action Planning Network, finanțat și susținut de Fondul European de Dezvoltare Regională și de ProgramulURBACT III.

 Orașe partenere: Bielefeld (Germania), Nazaré (Portugalia), Valga (Estonia), Serres (Grecia), Panevėžys

(Lituania), Arad (România), Guía de Isora (Spania) Turku (Finlanda), Saint-Germainen-Laye (Franța),

Badalona (Spania).