Situația colectării selective a gunoiului de pe raza județului Arad
27.03.2023

Comunicat de presă: Răzvan Cadar, președintele A.D.I. Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADISIGD), și Simona Stan, director adjunct ADISIGD Arad, au prezentat activitatea Asociației, prin prisma noutăților legislative și ale aplicării acestora, dar și a problemelor ivite în desfășurarea activității.

Ca o primă noutate, ADISIGD are obligația de a încheia contracte pentru toate componentele fluxului de gestionare a deșeurilor: colectare, sortare și depozitare. „Inițial, stația de sortare și deponeul ecologic erau în gestionarea Primăriei Municipiului Arad care s-a obligat să pună la dispoziție Stația de sortare și depozitul conform, cu tot cu operatorii acestora. Încheierea contractelor pentru sortare și depozitare este de acum în sarcina noastră și, ca urmare am întocmit documentația necesară pentru aceste contracte. Acum ADISIGD monitorizează întregul proces de gestionare a deșeurilor”, a precizat Răzvan Cadar, președinte al Asociației și vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

În prezent, sintetizat, situația colectării deșeurilor pe cele cinci zone este următoarea:

Zona 1 (inclusiv municipiul Arad): colectarea se realizează prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Procedura de licitație deschisă se află în etapa de evaluare.

Zona 2: situație de urgență; colectarea se face de către primării. Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 3: situație de urgență; colectarea se face de către un operator. Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 4: situație de urgență; colectarea se face de către primării. Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 5: colectarea se realizează prin procedura de negociere, începând cu 3 aprilie (contract pe un an). Se lucrează la documentația privind procedura de licitație deschisă.

De asemenea, reprezentanții zonelor 2, 3 și 4 doresc unificarea acestora într-o singură zonă, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de colectare a deșeurilor. Totodată, cu excepția Zonei 1, celelalte zone doresc modificarea modalității de plată a serviciului de salubrizare, de la tarif la taxă, pentru utilizatorii casnici. Diferența între tarif și taxă este că în prima variantă contractul se încheie între operator și utilizatorul serviciului, iar în cea de a doua variantă contractul este încheiat de operator cu primăria, urmând ca administrația locală să colecteze banii de la cetățeni. Utilizatorii non-casnici vor rămâne la sistemul de tarif, încheind contractele direct cu operatorul.

În întreaga noastră activitate, scopul principal este cel de a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, în întregul său proces – colectare, sortare, depozitare – pentru a nu crea disconfort cetățenilor. Desigur, întregul proces trebuie să respecte legalitatea, fie că vorbim de colectare în situație de urgență, de colectare prin procedura de negociere, cât și prin cea de licitație deschisă”, a completat Simona Stan, director adjunct al ADISIGD Arad.