Sfinții Trei Ierarhi – 30 ianuarie, sărbătoarea reconcilierii
30.01.2025

În fiecare an, pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei IerarhiVasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Acești mari dascăli ai creștinătății, trăitori în secolul al IV-lea, au fost printre cele mai luminate minți ale vremii, studiind la marile școli din Alexandria și Atena.


Apărătorii dreptei credințe

Într-o perioadă în care unitatea Bisericii era amenințată de diverse erezii, iar chiar împăratul Valens fusese influențat de învățături greșite, Sfinții Trei Ierarhi au luptat prin scrierile, predicile și învățăturile lor pentru explicarea dogmei Sfintei Treimi. Prin sfințenia vieții lor, aceștia au fost învredniciți de harul Duhului Sfânt, iar prin rugăciuni:

duhurile rele erau izgonite,

bolnavii primeau vindecare,

cei în primejdii erau salvați,

iar Sfântul Grigorie Teologul chiar a înviat un mort.


O sărbătoare a împăcării

În trecut, comunitățile creștine s-au certat pe tema “care dintre cei trei este cel mai mare teolog”. După ani de dispute, episcopul Ioan al Evhaitelor a avut un vis în care cei trei ierarhi i-au spus că sunt egali înaintea lui Dumnezeu. Drept urmare, s-a stabilit o sărbătoare comună, decizie confirmată mai târziu, în 1936, la primul Congres al Profesorilor de Teologie de la Atena.


De aceea, sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este un simbol al reconcilierii, fiind un moment potrivit pentru împăcare după conflicte îndelungate.


Tradiții și obiceiuri pe 30 ianuarie

✅ Este bine să:

Oferim pomană pentru sufletele celor adormiți.

Aprindem o candelă sau o lumânare în casă, pentru ca viața noastră să fie luminoasă tot anul.

Mamele cu fiice nemăritate să se roage pentru norocul fetelor lor în căsătorie.

Văduvele să se roage la Sfântul Grigorie Teologul, care este considerat ocrotitorul lor.


❌ Nu este bine să:

Împrumutăm lucruri din casă, pentru a ne feri de pagube.

Facem treburi gospodărești: nu se mătură și nu se spală rufe.


Astfel, ziua Sfinților Trei Ierarhi este nu doar o sărbătoare a marilor teologi ai creștinătății, ci și un moment de reflecție, împăcare și rugăciune pentru lumină în viață.