Sfântul Haralambie, izbăvitor de boli, prăznuit azi
10.02.2020

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit astăzi. Este considerat de popor ca făcător de minuni si mai ales apărător de boli.
A trăit în secolul al doilea după Hristos, fiind Episcop al Magneziei, în Asia Mică.
Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia) și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.
Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor.
Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice. Chiar și jupuit de viu nu a cedat. Multe minuni a săvârșit Sfântul Mucenic și multe chinuri a suportat. În cele din urmă sufletul său a fost luat de Domnul înainte de a i se tăia capul, din ordinul împăratului Sever. Iar moaștele sale au fost luate chiar de fiica acestuia, Galina, care a crezut în Hristos.

Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați. În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.