Sfânta Maria Mică
06.09.2019

Duminică creştinii sărbătoaresc naşterea Sfintei Maria sau Sfânta Marie Mică. Data de prăznuire 8 septembrie este aleasă dintr-un motiv întemeiat. Această dată reprezintă ziua sfințirii unei biserici închinată Maicii Domnului la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

Potrivit tradiției populare, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare sărbătoare, nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe şi nu se face curățenie în casă.

De Sfânta Marie Mică, aproximativ 2,2 milioane de români își vor ura ” La mulți ani!”. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Numele de "Maria" provine din ebraicul "Aia", care înseamnă "Domn" și se tâlcuiește "Doamnă", deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești că Maica a lui Dumnezeu.

În ziua de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel.