Sezonieri în viile româneşti
10.09.2020
Pandemia a umplut podgoriile din vestul ţării cu sezonieri locali. Dacă anii trecuţi, era criză de culegători de struguri iar producătorii de vin erau nevoiţi să aducă muncitori de la sute de km distanţă, coronavirusul a rezolvat problema. De teama bolii, mulţi sezonieri au preferat să stea acasă şi să accepte să muncească, pe bani mai puţini, în viile româneşti.
În podgoria Minişului este forfotă mare. Zeci de culegători muncesc din zori de zi să adune ciorchinii pârguiţi de soare. Au experienţă la cules de fructe în Germania, Italia sau Anglia. De această dată, au ramas acasă, de teama bolii.
În podgoria Aradului, fiecare kg de struguri cules se plăteşte cu 0,20 de bani. Un sezonier harnic poate ajunge să câştige 100 de lei pe zi. Mai puţin ca în fermele din străinătate, însă e un câştig sigur.
Oricât de ciudat ar părea, pandemia i-a ajutat în mare măsură pe producătorii de vin din vestul ţării. Anii trecuţi, criza forţei de muncă sezoniere a făcut ca preâtul pe ziua de muncă să crească nejustificat.
Culesul strugurilor nu durează mai mult de o lună şi jumătate. Aşa că este nevoie de forţă de muncă, pentru ca orice întârziere poate duce la o calitate inferioară a vinului obţinut.
Producătorii de vin se declară mulţumiţi. Anul acesta condiţiile meterologice i-a ajutat să obţină o producţie de calitate, iar pandemia să găsească muncitori.
În aceste condiţii, viticultorii spun că 2020 este unul din cei mai buni ani la producţia de vin.