Seria fără victorie continuă și la (re)debutul lui Balint: Petrolul Ploiești - UTA 2-1
05.11.2022

UTA a fost învinsă cu 2-1 de Petrolul Ploiești pe stadionul „Ilie Oană” în etapa a 17-a din Superligă. Arădenii au început pozitiv meciul și au dominat prima repriză din punct de vedere al posesiei, dar ocaziile au aparținut gazdelor. Jair a deschis scorul pentru ploieșteni în minutul 51 dintr-o lovitură de la 11 metri acordată pentru un henț al lui Chindriș, iar Christian Irobiso a făcut 2-0 după un sfert de oră. UTA a redus din diferență prin Philip Otele în minutul 76, însă „roș-albii” nu s-au apropiat cu adevărat de egalare în ultimele 20 de minute și Laszlo Balint își începe cel de-al doilea mandat la Arad cu un eșec.


Începutul de meci a aparținut utiștilor din punct de vedere al posesiei, dar prima ocazie a aparținut gazdelor, în minutul 15. Cioiu a avansat în partea dreaptă și a centrat pe jos în careu pentru Jair, dar brazilianul a tras peste. După un minut, Stahl i-a pasat lui Postolachi, iar atacantul a deviat excelent pentru Rareș Pop, care a intrat în careu și l-a învins pe Vâlceanu. Din păcate, juniorul utist se afla în offside, iar VAR-ul a confirmat decizia luată în teren de tușier. Primul șut pe poartă al partidei a sosit în minutul 38 și i-a aparținut tot lui Jair, care a tras puternic de la distanță, dar Iacob a fost la post și a respins. În continuarea acelei faze, Irobiso a urmărit bine o centrare trimisă în careu și a încercat să îl lobeze pe Iacob, dar mingea a trecut prin fața porții. Ploieștenii au ratat o nouă ocazie în minutul 43: Țicu l-a lansat excelent pe Seto în careul utist, dar japonezul a tras foarte slab și Iacob a respins. La pauză s-a intrat cu scor alb, 0-0, după o repriză dominată de utiști ca posesie, însă în care ocaziile au aparținut Petrolului.


În minutul 51, Irobiso a centrat și mingea l-a lovit în mână pe Chindriș, iar arbitrul Marian Barbu a acordat penalty pentru Petrolul după ce a revăzut faza pe monitorul VAR. Brazilianul Jair a executat foarte bine și l-a învins pe Iacob, iar Petrolul a trecut în avantaj. În minutul 59, utiștii au tras și ei primul șut pe poartă: Ubbink a pasat în adâncime pentru Otele, care a tras de la 14 metri, însă exact pe direcția lui Vâlceanu. Petrolul și-a dublat avantajul în minutul 67, după o fază la care apărarea UTA-ei a fost depășită complet. Vâlceanu a degajat, iar după o serie de devieri, ultima fiind a lui Hoxhallari, Irobiso a scăpat singur cu Iacob, l-a depășit și pe portarul utist și a împins mingea în plasă. Atacantul nigerian putea să realizeze „dubla” în minutul 73, când a scăpat din nou spre poarta UTA-ei, dar de această dată a tras pe lângă poartă. Arădenii au redus din diferență în minutul 76, prin Philip Otele: Ubbink a trimis o pasă peste apărarea Petrolului pentru Dobrescu, fundașul a reluat cu capul spre poartă, balonul a trecut peste portarul Vâlceanu și a lovit bara, iar nigerianul l-a împins în plasă cu genunchiul. Gazdele au rămas în 10 oameni în minutul 90+5, când Irobiso a fost eliminat pentru o lovitură fără minge aplicată lui Hoxhallari. Singura ocazie de egalare a UTA-ei a venit în minutul 90+6, după o gafă în apărarea gazdelor. Huja a trimis balonul în capul lui Mathaus, iar acesta s-a dus spre poartă, Vâlceanu a respins și Keșeru, aflat într-o poziție aproape imposibilă, nu a reușit să înscrie. 


Laszlo Balint a vorbit despre eșecul suferit la Ploiești: „Avem foarte mult de muncă. O înfrângere dureroasă pentru noi, cred că a văzut toată lumea că băieții și-au dorit foarte mult. Am avut momente în care am controlat jocul, dar și Petrolul este o echipă care se organizează bine în defensivă, face densitate foarte bună pe zona centrală. Din păcate, am avut momente în care construcția a fost destul de greoaie și suferim încă la ultima zonă, zona de finalizare. E nevoie de muncă, dar, mai presus de orice, e nevoie de încredere, pentru că s-a văzut că acel prim gol, acordat de VAR, a venit de nicăieri, aveam cumva control asupra jocului. După acel gol s-a văzut o scădere în moralul băieților, în încrederea băieților, am fost obligați să facem acea schimbare cu Chindriș, care se pare că are o problemă musculară, trebuie să vedem cât de gravă este. Improvizație, din nou, cu Idriz Batha pe poziția de fundaș central și s-a văzut la golul lui Irobiso, pe zona centrală, pătrundere, s-a văzut că nu este poziția lui Idriz acolo, iar Erion este mai degrabă un jucător de bandă stângă, fundaș stânga. Dar asta este situația, trebuie să acceptăm realitatea, este un moment dificil, este un moment în care, din punctul meu de vedere, trebuie să strângem rândurile. Nu avem nimic altceva de făcut decât să muncim, să ținem fruntea sus, să ne gândim că mai sunt multe meciuri în fața noastră, multe puncte de câștigat și cu încredere, cu convingere că vom scoate echipa din situația asta trebuie să abordăm fiecare zi din următoarea perioadă.”



Următorul meci al „roș-albilor” se va disputa miercuri, de la ora 14, pe terenul Gloriei Buzău, în Cupa României. În Superligă, arădenii vor juca la Arad împotriva lui FC Voluntari duminică, de la ora 15:45.


Formații:

Petrolul: Vâlceanu – F. Mathaus, Meijers, Huja – Borța, Seto, Jair, Grozav (Dumitriu 72), Țicu – Cioiu (Budescu 80), Irobiso. Rezerve neutilizate: Leitner – Pashov, A. Olaru, Velisar, M. Bratu, Cebotaru, Tucaliuc. Antrenor: Nicolae Constantin

UTA: Fl. Iacob – Abeid, Chindriș (Ubbink 55), Hoxhallari, Dobrescu – Batha, Anton – Stahl (Keșeru 62), R. Pop (Negoescu 62), Otele (Jobello 87) – Postolachi. Rezerve neutilizate: Balauru – Isac, Fl. Matei, Maxim, Cibi. Antrenor: Laszlo Balint

Arbitri: Marian Barbu (Făgăraș – Brașov) – Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Braşov). Rezervă: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti).

Camera VAR: Marcel Bîrsan (Bucureşti) și Gabriel Stroe (Piteşti).

Observator FRF: Eduard Dumitrescu (Pitești)

Observator LPF: Mircea Călin (București)