Se redeschid școlile și grădinițele
14.01.2021

Începând cu 8 februarie o mare parte dintre copiii din România vor învăța din nou împreună în sălile de clasă. Anunțul a fost făcut în această seară de președintele Klaus Johannis la capătul unei ședințe la care au mai luat parte Vlad Voiculescu (ministrul Sănătății), Sorin Câmpeanu (ministrul Educației), dr. Raed Arafat (șeful Departamentului pentru Situații de Urgență) și dr. Adriana Pistol (președintele Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19).

 

Astfel, școlile și grădinițele din localitățile aflate în scenariul verde se vor redeschide în totalitate. În localitățile aflate în scenariul galben, vor reîncepe activitatea la clasă copiii din grădinițe, elevii din clasele I-IV și cei din clasele terminale, VIII și XII. În cazul localităților aflate în scenariul roșu, vor reîncepe activitatea doar copiii din grădinițe și elevii din ciclul primar. Școlile rămân închise total doar în cazul localităților care au o rată de infectare ce presupune intrarea localității în carantină.

 

Există și o condiție pentru punerea în practică a acestei decizii: ca evoluția pandemiei în România să se situeze aproximativ pe același coordonate ca în ultimele săptămâni; adică să nu se înregistreze creșteri alarmante a numărului de cazuri noi de COVID. În acest scop pe 2 februarie se va face și o reevaluare a situației pentru a fi confirmată sau infirmată decizia luată astăzi.

 

În ceea ce privește universitățile, decizia de a reîncepe cursurile normal sau de a continua activitatea online, va fi lăsată la latitudinea conducerilor acestora, invocându-se principiul autonomiei universitare.


Decizia cu privire la redeschiderea școlilor a fost luată în unanimitate și are ca principală motivație recuperarea materiei. ”Nu poți să recuperezi pierderile generate de online tot în online” a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Așadar, dacă evoluția pandemiei în România nu va înregistra creșteri neașteptate, semestrul II va  consemna încă de la debut reintrarea în normal a activității elevilor și profesorilor. Evident, procesul educativ se va desfășura cu respectarea prevederilor sanitare care au ca scop prevenirea infectării cu virusul SARS-COV-2 (COVID-19).