Se modifică vârsta minimă de votare la 16 ani
07.09.2022
Se modifică vârsta de votare.
Senatul a adoptat, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.
Proiectul iniţiat de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Astfel se modifica Legea 115/2015 astfel încât ”au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.Doar Austria Malta și Belgia permit tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, doar Austria și Grecia dau voie tinerilor de 17 ani să voteze și la alegerile naționale.

De-a lungul timpului, vârsta de vot a tot scăzut. UE dorește ca tinerii să fie implicați cât mai mult posibil în alegeri. În martie 2022, Parlamentul European a ajuns la un compromis privind alegerile europene, care prevede reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate statele membre ale UE, cu excepția cazului în care acestea decid altfel.