Se desfiinţează terasele de pe domeniul public
15.05.2020

HOTĂRÂREA nr. 29 din 15.05.2020 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei extraordinare a C.J.S.U. Arad din data de 15.05.2020


Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, având în vedere:


  • Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr.24/14.05.2020 privind aporbarea insituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2;

  • dispoziţiile art. 22 din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare;

  • art. 1 pct. 9 din O.U.G. nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementul situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă;

  • prevederile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare;

  • Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, aprobat prin Ordinul Prefectului Judeţului Arad nr. 84 din 17.02.2016;

în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2, adoptă următoarea


HOTĂRÂRE:


Art. 1. (1) Pe perioada stării de alertă, activitățile de îngrijire personală în spațiile special destinate (saloane de înfrumețare, frizerii, saloane de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic etc.) se vor desfășura cu programarea prealabilă a clientelor/clienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare situate în interiorul acestor spații.

(2) Prestatorii de servicii au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate.

Art. 2. (1) Pe perioada stării de alertă, activitatea în cabinetele de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgență se vor desfășura cu programarea prealabilă a clientelor/clienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare situate în interiorul acestor spații.

(2) Prestatorii de servicii au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților în cabinetele de medicină dentară.

Art. 3. (1) Autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri ca, în termen de 3 zile, toate terasele situate pe trotuarele de pe domeniul public să fie desființate/demolate în vederea asigurării unei circulații pietonale corespunzătoare și a păstrării distanței fizice sanitare.

(2) Autoritățile administrației publice locale vor identifica și aproba zone în care vor putea fi amenajate terase în aer liber.

Art. 4. (1) Se redeschid toate parcurile publice din județul Arad cu excepția zonei din parcul ,,Mihai Eminescu” din municipiul Arad în care se află amplasat mobilierul urban destinat jocurilor de șah, table, remi etc.

(2) Pe perioada stării de alertă, locurile de joacă pentru copii situate în incinta parcurilor rămân închise.

Art. 5. Pe perioada stării de alertă, se interzice așezarea pe băncile amplasate pe domeniul public a mai mult de două persoane/bancă, cu excepția cazurilor în care persoanele fac parte din aceeași familie.

Art. 6. Pe perioada stării de alertă, se interzice staționarea persoanelor pe trotuarele din fața imobilelor, precum și practicarea jocurilor sportive pe trotuare și partea carosabilă a drumurilor publice.

Art. 7. Pe perioada stării de alertă, se reia activitatea numai în spațiile comerciale existente pe perimetrul halelor din Complexul comercial „Jackson” situat în municipiul Arad, care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu interiorul halelor comerciale.

Art. 8. Pe perioada stării de alertă, rămâne suspendată activitatea în Piața „Obor” din municipiul Arad, în piețele și târgurile auto, în piețele și târgurile săptămânale, precum și a celor cu program zilnic, cu excepția zonelor agroalimentare și de vânzare a animalelor.

Art. 9. Pe perioada stării de alertă, magazinele alimentare, hipermarketurile, supermarketurile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele situate în centrele comerciale, indiferent de produsele comercializate ori serviciile prestate, își întrerup activitatea pe timpul nopții, în intervalul orar 22.00 - 05.00.

Art. 10. (1) Pe perioada stării de alertă, se interzice deplasarea cu mijloacele de transport în comun a persoanelor care intră, pe jos, pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pot părăsi perimetrele punctelor de trecere a frontierei de stat situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, numai cu mijloace de transport auto proprii ori cu mijloace de transport auto puse la dispoziție de către autoritățile publice (contracost) sau, după caz, închiriate/comandate pe cheltuiala proprie a persoanelor prevăzute la alin. (1).

Art. 11. Urcarea în mijloacele de transport în comun se va efectua numai pe ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși, cu luarea măsurilor pentru păstrarea distanței fizice sanitare și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii.

Art. 12. (1) Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport care asigură curse în regim convenție pentru persoanele juridice din zonele industriale de pe teritoriul Județului Arad, vor lua măsuri astfel încât să fie respectate toate prevederile actelor normative în vigoare, precum și regulile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică, inclusiv în ceea ce privește distanța minimă dintre pasageri și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii, necesară pentru evitarea răspândirii noului tip de coronavirus.

(2) Operatorii economici au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea transportului de persoane.

Art. 13. Pe perioada stării de alertă, agenții economici care prestează activități de transport în comun, vor lua măsurile necesare pentru dezinfecția autovehiculelor de transport persoane de cel puțin o dată pe zi, prin intermediul unei societăți autorizate, care să ateste efectuarea operațiunii printr-un document care se va afla în posesia conducătorului auto.

Art. 14. Pe perioada stării de alertă, autoritățile administrației publice locale vor asigura dezinfecția periodică a locurilor intens utilizate (stații autobuz/tramvai, trotuare etc), conform regulilor stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică.

Art. 15. Pe perioada stării de alertă, persoanele juridice, care dețin/administrează piețe sau hale agroalimentare, au obligația asigurării dezinfecției periodice a acestor spații.

Art. 16. Pe perioada stării de alertă, autoritățile publice locale și instituțiile din subordinea acestora, în colaborare cu poliția locală și structurile Ministerului Afacerilor Interne competente, vor întreprinde acțiuni pentru identificarea persoanelor fără adăpost și cazarea acestora în centre specializate pentru această categorie de persoane, în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândurile acestora.

Art. 17. Pe perioada stării de alertă, persoanele care desfășoară activități în regim de taxi pe raza Județului Arad vor prelua un număr maxim de două persoane pe cursă, acestea fiind obligatoriu îndrumate să ocupe locurile din spate ale autoturismului. Atât conducătorul auto cât și pasagerii vor purta obligatoriu masca de protecție a nasului și a gurii.

Art. 18. Pe perioada stării de alertă, implementarea măsurilor cuprinse în hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență și ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, inclusiv cele cuprinse în deciziile Grupului de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad se va realiza cu implicarea tuturor instituțiilor și autorităților publice din județul Arad, inclusiv a primarilor din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Arad.

Art. 19. Pe perioada stării de alertă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad/Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad va analiza permanent situația epidemiologică la nivelul județului Arad, iar în cazul în care capacitatea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad va fi depășită, activitatea acesteia va fi sprijinită în toate activitățile de suport (colectare date, centralizare, raportare etc.) cu personal din cadrul instituțiilor publice, cu rol de sprijin în coordonarea activităților.

Art. 20. Verificarea respectării măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre, precum și constatarea și sancționarea eventualelor contravenții, revin organelor de control ale autorităților administrației publice locale și centrale, conform competențelor pe care le dețin, potrivit legii.

Art. 21. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş" al Judeţului Arad va transmite prezenta hotărâre membrilor C.J.S.U. Arad, instituțiilor și autorităților publice menționate în cuprinsul prezentei hotărâri, precum și unităților administrativ-teritoriale din județul Arad.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, PREFECT Gheorghe STOIAN