Schimbarea la faţă
06.08.2019

Astăzi, creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului, o sărbătoare care aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, de ziua în care Mântuitorul i-a luat pe muntele din Galileea pe apostolii Petru, Iacov şi Ioan pentru a le întări convingerea, prin schimbarea Sa la faţă, că este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Această sărbătoare are dată fixă, fiind celebrată mereu pe 6 august, şi este considerată a fi una cu o importanţă deosebită în rândul sărbătorilor ortodoxiei, interpretarea ei fiind aceea de dovadă pe care o aduce Mântuitorul direct apostolilor despre dumnezeirea Sa.

În ceea ce priveşte obiceiurile din această zi, în unele biserici se aduc strugurii aflaţi în pârg, se sfinţesc şi apoi se împart la credincioşi, în timp ce în alte lăcaşe de cult se face o pomenire a morţilor, în special a eroilor care au căzut pentru apărarea ţării.

 În popor se crede că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care incep să se vestejeasca. Femeile nu au voie să îşi spele părul pentru că nu va mai creşte, asa cum nu mai creste iarba. 

Dacă în Ziua Schimbarii la Faţă ,vremea este însorita, toamna va fi una roditoare şi îmbelsugată, dar daca ploua, toamna va fi una mohorâtă.