Sâmbătă, 29 iunie, Biserica prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocazie marcată de numeroase obiceiuri și tradiții.
Semnificația Sărbătorii
Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună deoarece au sfârșit în aceeași zi, în anul 67, în timpul persecuțiilor creștine declanșate de împăratul roman Nero. Acești sfinți sunt considerați protectorii spirituali ai închisorilor. Pentru că au fost în temniță pentru mărturisirea lui Hristos, Sfinții Petru și Pavel sunt văzuți ca ocrotitori ai celor lipsiți de libertate, reflecție a propriilor lor greșeli: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel a persecutat creștinii înainte de convertire.
Obiceiuri și Tradiții
Moșii de Sânpetru. În această zi, conform tradiției, pentru sporul casei și sănătate, se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare, care sunt apoi împărțite oamenilor săraci.
Talisman pentru noroc. În mediul rural, mamele pregătesc și dăruiesc fiicelor lor talismane (o punguță roșie cu usturoi și frunze de pelin). Acestea sunt purtate timp de trei zile pentru protecție împotriva farmecelor și ielelor, care ar putea fura norocul fetelor.
Mere și miere. De Sfinții Petru și Pavel, este bine să se împartă mere dulci și miere prietenilor și vecinilor, urându-le spor la muncă și sănătate.
Restricții și Superstiții
Tradiția spune că în această zi, oamenii pot lucra aproape orice, dar nu au voie să toarcă. Este recomandat să-i felicităm pe toți cei care poartă numele de Petre, Petru, Petrișor, Petruț, Petruș, Petrică, Pătru, Petruța, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluță, Păvălaș, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruța sau Paulina.