Sărbătoare la Maria Radna
15.08.2021
Mii de credincioși din țară și din străinătate participă în aceste zile (sâmbătă și duminică) la pelerinajele de Sfânta Maria Adormirea Maicii Domnului în cel cel mai mare loc catolic de pelerinaj din vestul României, Basilica Papală Maria Radna, profitând și de relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea noului coronavirus. Credincioșii au urcat apoi pe dealul din spatele lăcaşului de cult ca să adune, conform tradiţiei, lacrimile Maicii Domnului.
Slujbele dedicate sărbătorii de Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului au început încă de sâmbătă, perioadă în care sunt oficiate mai multe slujbe în 5 limbi: română, maghiară, germană, croată și slovacă.
Mii de oameni au mers la basilică, profitând și de relaxarea restricțiilor impuse pentru limitarea noului coronavirus.
Credincioșii refac Drumul Crucii pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din anul 1880.  Sfânta litughie pontificală a fost oficiată decătre 2 episcopi. ES Antoniu Basler, Episcop auxiliar de Olomonuc, Cehia, și ES Monseniorul József Csaba Pál, episcop de Timișoara.
După ce participă la slujbă, credincioşii culeg din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria, care îi feresc de boli şi necaz.
Atestată docunentar de peste 700 de ani, mănăstirea Maria Radna a primit în anul 1992 de la Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea titlul de Basilica Papală Minor, iar aici se găseşte o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, care este făcătoare de minuni. Basilica Papală Maria Radna a Fost resfinţită, în august 2015, după ce a fost restaurată complet cu fonduri europene, bani de la Guvern şi donaţii ale enoroaşilor. Basilica Papală Maria Radna este cel mai de succes obiectiv turistic din judeţul Arad, fiind vizitată, în medie, în fiecare zi, de  peste 200 de turişti, atât catolici, cât şi de altă religie, atât din România, cât şi din alte ţări.