Sancțiuni mai mari pentru ultraj împotriva personalului silvic
10.01.2022

Legea care prevede mai multă siguranță pădurarilor, care își desfășoară activitatea, a fost promulgată pe 5 ianuarie, de către președinte, și publictă în Monitorul Oficial.

Conform noilor prevederi, de acum încolo orice atac sau abuz asupra personalului silvic va fi considerat ultraj, adică se va asimila cu infracțiunile săvârșite asupra polițiștilor și jandarmilor. 

Legea a fost inițiată de către actualul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, când încă avea funcţia de senator.

”Această lege, care a fost inițiată de mine, în calitate de senator, la propunerea Sindicatului Silva, prevede creșterea sancțiunilor pentru ultraj împotriva personalului silvic. Conform noilor prevederi, de acum încolo, orice atac sau abuz asupra personalului silvic va fi considerat ultraj, prin urmare, se asimilează cu infracțiunile săvârșite asupra polițiștilor și jandarmilor. Abuzurile, violența la adresa personalului silvic se vor putea pedepsi cu închisoare până la 5 ani. În cazul în care vorbim de tentativă de omor, pedeapsa este de 8 ani, iar dacă se ajunge la o tragedie prin omor calificat,  pedeapsa poate fi de 15 ani."a declarat ministrul Barna Tánczos. 

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de preluarea mandatului de director general de către George Mierliță, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Acesta a fost numit interimar, pe o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire de maxim alte două luni, perioadă în care va fi organizat concursul pentru ocuparea funcției.