Samuel Caba: „Copiii vor ajunge din nou victimele cifrelor și a politicii”
05.11.2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în cursul zilei de ieri că pragul de vaccinare în rândul personalului din unitățile de învățământ va trebui să fie de 60% pentru ca şcolile și grădinițele să funcţioneze cu prezenţă fizică.

Asociația pentru Reformă Civică și Democrație este de părere că, dacă această propunere va fi pusă în practică, se va crea confuzie și discriminare între elevi, iar educația lor va depinde de cifre și nu de ei înșiși.

Conform unei raportări realizată săptămâna trecută, în pragul ce ar urma să fie impus se încadrează doar 54% din școlile și grădinițele din țară.

Prin urmare, aproape jumătate din sistemul de educație din România nu va funcționa, toate acestea în contextul în care avem nevoie esențială de educație, mai ales în mod fizic, pentru copiii noștri.

„Propunerea este neconstituțională și discriminatorie. Încalcă clar dreptul copiilor la o educație eficientă. Trebuie să conștientizăm că ei nu au nicio vină pentru rata de infectare și ar trebui să participe la școală fizic. Pe de-o parte se forțează vaccinarea profesorilor, însă copiii sunt obligați să învețe de la distanță din cauza acestei unor decizii care țin de cadrele didactice și nu de copii sau părinții lor. Personal, consider că cei mici sunt folosiți ca un instrument de manipulare”, declară Președintele ARCD, Samuel Caba.

Caba concluzionează prin a anunța că dacă această hotărâre va fi pusă în practică, ARCD o va ataca la Avocatul Poporului și va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, precum și celelate instituții europene implicate.