„Să dăm mai departe ceea ce am învăţat” | DJ SHIVER | INTERVIU
14.08.2021

Are 33 de ani, a fost dansator de muzică populară şi a ajuns să fie unul dintre cei mai titraţi DJ din România.

Carismatic din calea afară şi cu visuri măreţe, DJ SHIVER, pe numele său real, Alexandru Raul Gherman, oferă un show de zile mari ori de câte ori urcă pe scenă.

Cu toate acestea, visul lui cel mai mare este altul decât cel de a fi un DJ de talie internaţională. Pentru el, educaţia este pe primul loc. Tocmai de aceea a ales să îşi canalizeze toată energia pentru a veni în sprijinul tinerilor şi nu numai.

Este a doua oară când urcă pe scena AOA, iar de data aceasta nu am putut rata ocazia de a-l aborda.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Care e povestea ta? Cum ai început această călătorie? Ştim că ţi-ai urmat pasiunea, deşi planurile părinţilor tăi erau altele.

DJ SHIVER: Eu am crescut într-o familie de dansatori de folclor. Părinţii mei, chiar şi acuma, sunt printre cei mai apreciaţi dansatori din judeţul Mureş, fiind în Ansamblul „Mureşul“. Au fost ani de zile dansatori în Ansamblu. (n. Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul“ a fost înfiinţat în anul 1956 și este singurul ansamblu folcloric profesionist care ființează cu două secții română și maghiară.) Practic, primele mele turnee au fost în Franţa, pe la 14 ani, şi pe la 19 ani în Israel, pentru că şi eram dansator de muzică populară. Am crescut într-o casă, nu neapărat cu multă muzică, ci cu mult dans. Deci am fost dansator toată copilăria. Şi de breakdance, vals, rock n roll, am făcut multe dansuri. Şi de aceea am multe ritmuri în cap, care mi-au intrat de pe la 5-6 ani.

Cristina Gheorghe, TV Arad: De aici vine şi selecţia de piese foarte diferite între ele atunci când ai un set.

DJ SHIVER: Da, care nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Eu am combinat aceste ritmuri din cap cu perioada de pubertate când am descoperit DJingul. Am văzut un videoclip Run-DMC, am văzut două platane, şi eram foarte curios ce face? Şi cum eram pasionat de matematică, mi-am zis „Mamă, ce tare, mixezi două piese, şi ce anume? Aaa, reglezi viteza! Aaa, nu-i mare lucru!“ Eu m-am obişnuit aşa, de mult, cu ideea de a crea o poveste. Am avut profesori foarte stricţi, pot să zic aşa. Am lucrat în AVi-Cola când aveam 17 ani. Era al treilea club din România. Avea sunetul ăla pe care şi-l doreşte orice DJ. Funktion-One în 2004. Făceam curăţenie şi mă lăsau să pun muzică înainte de program. Mă înţegeam foarte bine cu cei de acolo şi la un moment dat a zis barmanul „Lasă-l să pună o dată warm-up la Adrian Eftimie.“, în 2006. Într-o seară a fost o problemă că DJ-ul principal nu mai venise şi am devenit eu DJ-ul principal cu două CD-uri. Îţi dai seama, o seară întreagă cu două CD-uri. Eu practic trebuia să modific piesele, în aşa fel încât să ţin o seară întreagă. A fost calvar! Îţi dai seama, un club plin. 

Cristina Gheorghe, TV Arad: Dar uite, nimic nu a fost întâmplător.

DJ SHIVER: Da, clar.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Cum te-ai defini ca artist?

DJ SHIVER: Încerc să mă îndepărtez de imaginea de artist, pentru că vreau să mă duc pe ideea aceasta de a ajuta artiştii să înţeleagă de ce urcă pe scenă. Eu o să fiu sincer, sunt deja 20 de ani de muzică. Am pus muzică, dar am şi ascultat foarte multă muzică. Am pus muzică retro, am fost DJ de discotecă, am fost DJ şi la nuntă, şi la botez, peste tot, şi la festival, şi pe mainstage. Se acumulează o experienţă, tu vezi ce se întâmplă acolo, ştii că sunt aceiaşi oameni în faţa ta. Cum le oferi lor un set cu culoarea ta, practic? Cum poţi oferi acest lucru la toată lumea ca să îi mulţumeşti pe toţi? E imposibil, da, dar scopul tău ca şi artist este să mulţumeşti cât mai multă lume. Mai mult, e important să ai şi tu un procent al tău de satisfacţie şi împlinire de care să te bucuri. Uite, eu nu am avut acest lucru, tocmai de aceea vreau ca generaţia următoare să se bucure de ceea ce fac ei. Eu nu am avut momentul meu în care să zic „Asta-i ce-mi place mie 100%.“ Şi nu o să-l am. Generaţiile care urmează o să-l aibă pentru că noi îl creem. Cele trei generaţii, care sunt în urmă în România, vor trăi visul acela ce-l vedeam la televizor, când vedeam un DJ.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Care este criteriul pe care te bazezi atunci când faci selecţia de piese pentru set?

DJ SHIVER: Sunt foarte obsedat de tehnică şi calitate. Spre exemplu, când am făcut mixul „Drujbe şi Lasere“, în 2020, în pandemie, am stat 6 luni şi am ascultat 70.000 de bucăţi, ca să caut 100 de piese. Asta necesită un timp pe care ţi-l acorzi ca şi un job de zi. Acuma, imaginează-ţi să faci un lucru fără să fii plătit, când din punct de vedere psihic totul e picat şi tu, ca artist, eşti picat, şi cu toate acestea îţi găseşti acele 4-5 ore pe zi să le investeşti în ceva în care nu ştii dacă va prinde. Nici n-a prins. Sunt 8000 de view-uri pe Youtube. A costat, probabil, undeva la 1000 de euro să fac un promo-mix. Dar rămâne ca un exemplu pentru o generaţie tânără cât de sus poţi să ajungi, tehnic vorbind. Deci din punct de vedere, este ce am putut eu să fac cel mai bine după 20 de ani, iar cei care ştiu despre asta, se uită şi înţeleg. 

Cristina Gheorghe, TV Arad: Ai spus odată că e imposibil să trăieşti în România ca DJ de muzică electronică. Ne poţi spune care sunt provocările sau piedicile?

DJ SHIVER: Noi avem nişte probleme sociale, care au apărut odată cu deschiderea asta către Occident. Toată lumea e înfometată după distracţie şi muzică. Dar au fost nişte greşeli pe care oamenii le-au făcut neavând o educaţie adecvată ca să crească o industrie. Noi suntem cu trei generaţii în urmă pentru că o generaţie tocmai noi am stricat-o, noi ăştia de 30-40 de ani. N-am ştiut să fim noi între noi uniţi. Dacă ne uităm la alte ţări, ei au fost uniţi şi au crescut, nu neapărat pe naţionalism sau patriotism, cât pe ideea de comunitate. România are o problemă socială, care nu ştie să fie o comunitate. Noi avem „capra vecinului“, în loc să o creştem împreună. Am multe glume pe Facebook, din capitolul „Dacă aş fi dictator, aş face asta...“. Uite spre exemplu, în primul rând aş obliga românul să crească împreună cu vecinul o capră. S-ar rezolva toate problemele într-o zi. Noi nici nu ştim să ne apreciem ca oameni. Noi ne-am născut cu nişte preconcepţii şi ceea ce vedem în casă, dăm mai departe la copii. Noi ne distrugem propria ţară cu mâna noastră. Trebuie să înţelegem, că nu trebuie să salvăm planeta. Trebuie să te salvezi pe tine, pentru că aşa automat se salvează tot. Bine, noi avem o problemă şi cu orgoliul, dar nimeni nu vrea să recunoască. Nimeni nu vrea să lase de la el.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Ai menţionat şi faptul că ai un vis. Să ai un festival al tău. Este în continuare un vis?

DJ SHIVER: Nu este al meu, cât este al comunităţii open. Ne dorim un festival în care este complet interzis accesul cu droguri, alcool, ţigări. Este o experienţă de două săptămâni, pe care visăm să o implementăm şi oamenii care vin să descopere ceea ce noi am învăţat şi ce vrem să dăm mai departe. Nu va fi gratis, va fi un preţ de bilet destul de scump ca să poţi ţine un public timp de două săptămâni, dar va fi un eveniment unde reuşeşti să te descoperi pe tine ca om. Asta pe lângă faptul că vor fi trupe şi artişti români, adulţi, care să îi susţină pe cei tineri, să-i îndrume şi să le spună „Voi trebuie să faceţi asta, voi trebuie să învăţaţi asta, etc. Din greşelile noastre, voi să fiţi mai eficienţi.“ Aşa se creşte o industrie. 

Cristina Gheorghe, TV Arad: Care este povestea primei şcoli gratuite de DJ? 

DJ SHIVER: Da, prima şcoală gratuită de DJ a fost un vis de-al meu de când eram copil. S-a materializat în 2019 cu ajutorul oamenilor care au fost şi profesori. Vorbim de Slim Rocka, DJ Wicked, Dora, care a lucrat pentru Untold Festival și Neversea, şi are interacţiune cu cei mai mari artişti din lume, IV-IN, Argatu. La prima şcoală am descoperit faptul că, degeaba îi dai unui tânăr tot pe masă, toată aparatura, toate cunoştinţele, noi avem o problemă socială în fiecare perimetru şi în fiecare direcţie vrei să mergi în viaţă, în România. Ok, ai ieşit din şcoală, nu e ideea să te faci neapărat DJ. Sunt mulţi oameni care au fost crescuţi ca nişte roboţi. Deci, ce se întâmplă în România, în ceea ce priveşte educaţia, e grav. Educaţia trebuie pusă la punct. Culmea este să ştie nişte tineri care se ocupă de muzică electronică ce trebuie făcut. Am câştigat priuect la Timişoara, Cluj şi Târgul Mureş. Foarte mulţi dintre oamenii care au oferit sprijin financiar, nu ştiu exact ce vrem să facem noi. Noi vrem să facem un loc sigur unde tu poţi veni să ceri ajutor. Sunt oameni care cer ajutor cu ruşine şi atunci noi trebuie să îţi oferim un loc unde să nu afle nimeni că tu ceri ajutor, dar care să fie un om acolo să te îndrume şi să îţi ofere exact ceea ce ai nevoie. Deci pe lângă cursurile gratuite pe care le oferim de DJing, producţie sau ce înseamnă să fii pe scenă, oferim prin contribuţia a peste 30 de psihologi, oferim cursuri, tot gratuite, specializate în dezvoltare personală.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Care au fost cele mai des întâlnite problemă a oamenilor care au discutat cu psihologii?

DJ SHIVER: Printre cele mai grave e sinuciderea. Dorinţa de sinucidere. Deci, noi o să fim prima asociaţie care demonstrează cu studiu de ce ajung oamenii în poziţii dificile în viaţă? Fie că vorbim de un conflict, fie că este vorba despre relaţia cu familia, fie că este vorba despre consumul substanţe, alcool, droguri, ţigări, etc. Avem o problemă uriaşă în ceea ce priveşte depresia şi anxietatea. 

Cristina Gheorghe, TV Arad: Cum arată o zi relaxantă pentru tine? 

DJ SHIVER: Nu ştiu că n-am avut de 8 luni. (râde) 

Nu, serios scuma, o zi relaxantă e o zi în care te bucuri de viaţă. Eu mă consider un om împlinit şi îmi fac treaba în fiecare zi. Nu beau cafea, nu mă droghez, nu fumez, nu am adicţii care să-mi provoace chestii nocive. Îmi place să conduc foarte mult, pentru că mă relaxează, îmi place să pun muzică la petreceri mici, unde sunt înconjurat de oameni care înţeleg ce fac, din punct de vedere tehnic, şi îmi place să mănânc mâncare care s-a pus suflet în ea.

Cristina Gheorghe, TV Arad: Dacă e să facem un rezumat de o propoziţie a discuţiei pe care am avut-o, care ar fi aceea?

DJ SHIVER: Scopul nostru pe lumea aceasta este să dăm mai departe ceea ce am învăţat.