S-a stins din viaţă Nicolae Dodean
03.06.2020

Unul dintre cei mai vechi fotbalişti din istoria UTA-ei, Nicolae Dodean, s-a stins din viaţă astăzi, 3 iunie, la vârsta de 87 de ani. Fost coleg cu Iosif Petchovsky la CCA Bcureşti timp de doi ani, Dodean a îmbrăcat tricoul alb-roşu al "Campioanei Provinciei" timp de un sezon, în 1952. S-a retras din activitate la clubul la care şi-a început ascensiunea, AMEFA Arad. 

" Stoffa și „Pubi” Auer, fotbaliști importanți pe când roș-negrii erau la apogeu, deveniseră antrenorii echipei. Persistau figurile unui Dănilă Bătrîn, Szaniszlo sau Francisc Ronnay. Pe lângă fotbal, puştiul Dodean intra ucenic la fabrica Janto, prima care producea strunguri în România, parte mai apoi a Victoriei – Strungul, Aris-ul de mai târziu. „Auer mi-a predat dulapul lui cu scule, iar el controla tot ce se executa în fiecare secție. Dacă nu îți dădea ștampila, erai gata! Bun antrenor a fost. Avea şi un restaurant lângă Piaţa Avram Iancu”, e schițat primul internațional din istoria fotbalului arădean. Da, Ioan Auer era în tricolor la primul meci din istoria echipei naționale, câștigat de România la Belgrad pe 8 iunie 1922 cu 2-1 în fața Yugoslaviei. La AMEFA, Nicolae Dodean stă un an şi jumătate, până în 1952, când s-a trezit acasă cu conducătorul utist Grechner. <Îmbracă-te și hai cu mine, mi-a spus. Iar duminică m-a băgat la joc. Iar Braun nu m-a mai putut scoate din echipă>. În schimbul lui, UTA l-a cedat pe Adalbert Pall. "(Radu Romanescu-27 aprilie 2013)




"Dacă ar fi vrut să joace mai mult la UTA? Răspunde sincer și simplu, „Nu”, amintindu-și conjunctura care a dus la răceala dintre el și antrenor. Cibi-baci îl pedepsise lăsându-l pe bancă înaintea unui meci pentru că n-ar fi terminat toată porția de mâncare. Înlocuitorul său jucase slab, iar tribuna îl solicitase în teren, ceea ce s-a și întâmplat, dar relația nu s-a mai reparat: „Eu din cauza lui Braun am plecat. Am fost de principiul că ăsta îmi e drumul, pe el mă duc. Dar nici n-am avut pe nimeni să-mi dea un sfat…”.(Radu Romanescu-27 aprilie 2013)

După o lungă carieră la Rapid Bucureşti, Dodean s-a întors la Arad. A continuat să evolueze pentru echipa de old-boys până în 1980, când s-a retras la Viena, oficial, din fotbal. 

Odihnească-se în pace!


Foto: uta-arad.ro