Românii sunt cumpătați cu banii
12.05.2020
Prevederile despre vremurile grele din punct de vedere economic i-au pus in garda pe romani.

Potrivit celui mai recent sondaj IRSOP: 84% dintre români vor cheltui doar pentru strictul necesar.
74% dintre respondenţi spun nu intenţionează să facă economii, de altfel odata cu scaderea veniturilor neavand nici din ce.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 760 de persoane şi desfăşurat telefonic în perioada 6-9 mai. Un procent semnificativ dintre respondenţi, 84%, au declarat că vor strânge serios cureaua în următoarele trei luni şi vor cheltui doar pentru pentru mancare si cateva produse conexe de maxima necesitate.

Asa stand lucrurile cel mai probabil comercianții care desfac bunuri de folosință îndelungată vor avea probleme. Reținerea de la cumpărare sugerează şi faptul că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze”, menționează sursa citată.
42% dintre cei chestionaţi au spus că situația lor financiară s-a înrăutățit.

Față de luna aprilie, au crescut şomajul efectiv şi aşteptat de la 5 la 10%, incapacitatea de a plăti ratele la credite tot de la 5 la 10%, proporția gospodăriilor fără venit disponibil de la 38 la 48% şi proporția celor care, în mai, au accesat economiile proprii (32%), aata acelasi studiu.

Totodată, 31% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să amâne analize, tratamente sau operații din cauza epidemiei de coronavirus. Acest lucru înseamnă că sistemul medical va rămâne tensionat şi după depăşirea crizei provocate de coronavirus.

Raspunsuri ingrijoratoare au venit la intrebarea “Veți respecta recomandărilor autorităților?” după ieşirea din izolare unde mai mult de jumatate au spus nu vor ţine seama de recomandări, de distanțare şi de protejarea celor din jur.

În general, ceea ce cred oamenii că vor face ceilalți e asemănător cu ceea ce vor face şi ei înşişi, este concluzia studiului referitoare la iesirea din izolare.