România începe treptat relaxarea
11.02.2022

Vesti bune pentru Romania. Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară - renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a declarat, ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

El a precizat că a fost făcut un studiu la nivel național, în care peste 350 de probe prelevate de la pacienți internați în terapie intensivă au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar rezultatele arată că una din opt persoane care sunt internate la ATI au infecție cu tulpina Delta, ceea ce confirmă că Omicron este varianta dominantă.


„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

„Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”, a atras atenția ministrul sănătății.

Ultimele restricții care se vor ridica, vor fi legate de utilizarea măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila. „În rest, probabil că vom putea reveni la normal a subliniat oficialul Ministerului Sănătății.