România are cei mai puțini învățători din UE
16.10.2020
Datele Oficiului European de Statisticã, Eurostat, aratã cã România are cel mai mare numãr de elevi în învãțãmântul primar, raportat la un profesor, mult peste media europeanã.
La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, în 2018 erau 24,5 milioane de elevi în învãțãmântul primar și 1,8 milioane de învãþãtori - adicã o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic. România a înregistrat cel mai mare numãr de elevi - 19,5 - care îi revin unui învãțãtor, aratã datele publicate de Oficiul European de Statisticã (Eurostat).
România este urmatã în acest clasament de Cehia și Franța, cu câte 19,2 elevi la un profesor. La capătul opus al clasamentului se aflã Luxemburg (9 elevi la un învãțãtor), Grecia (9,2) și Polonia (9,6).
La nivelul UE, în învãțãmântul primar numărul mediu de elevi la un învãțãtor a scăzut de la 14,3 în 2017 la 13,6 în 2018.
În general, elevii intrã în programele pentru învãțământul primar (clasificate ca ISCED treapta 1) când au între 5 și 7 ani. Aceste programe sunt menite să ofere elevilor deprinderi de bazã de scris, citit și matematicã, alãturi de cunoștințe elementare în alte discipline, cum ar fi istoria, geografia, științele naturii și științele sociale, artă și muzică.