Credincioșii ortodocși care urmează calendarul iulian au sărbătorit noaptea trecută trecerea în Anul Nou 2025. Comunitățile din Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria și Georgia au marcat această ocazie specială, păstrând tradiții străvechi.
Plugușorul, simbol al protecției pentru gazde
În dimineața de Ajun, tinerii merg cu Plugușorul, iar gazdele care îi primesc vor fi protejate de rele tot anul.
Busuiocul fetelor, semn al măritișului
Fetele tinere pun busuioc la fântână, iar dacă îl găsesc acoperit cu brumă în dimineața Anului Nou, acesta este semn că se vor mărita curând.
Ritualuri pentru belșug în familie
Pentru prosperitate, în prima zi a noului an, toți membrii familiei se spală într-un lighean cu apă în care se pune un bănuț. Tot pentru belșug, copiii aruncă prin casă și curte semințe de grâu, orz sau porumb.
Tradiția mesei de Revelion
În noaptea dintre ani, se consumă pește, simbol al trecerii ușoare peste greutățile anului care vine. De asemenea, se prepară o plăcintă în care se ascunde o monedă, iar cel care o găsește va avea noroc în anul ce urmează.
Gesturi pentru noroc și alungarea ghinioanelor
Pentru a scăpa de necazuri, sârbii sparg paharele din care au băut prima șampanie a noului an. De asemenea, tradiția spune că prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie un bărbat, pentru a aduce noroc.
Aceste obiceiuri, respectate de generații, reflectă dorința de belșug, sănătate și noroc în noul an.